Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Viola stuurt als operator de politie-eenheden aan vanuit de meldkamer: 'Leukste beroep dat er bestaat'

Viola stuurt de specialistische politie-eenheden van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties aan in haar functie als operator. Operators zijn de lifeline voor politiecollega’s en voorzien de eenheden van actuele informatie.

Viola werkt sinds 2000 als operator bij het Landelijk Operationeel Centrum (de landelijke meldkamer, red.) en vindt het fijn dat elke dag weer anders is. ,,Het is nooit saai omdat je op zoveel verschillende onderwerpen ingezet kan worden binnen de meldkamer. Wat wij doen? Burgers helpen, ondersteuning bieden en de inzet coördineren van de helikopter (luchtsteun), speurhonden, observatie- en arrestatieteams, recherche en politie-eenheden. Bovendien zorgen we ervoor dat onze collega’s en netwerkpartners voorzien worden van alle actuele informatie die zij nodig hebben.”

Hoe wij samenwerken?

Als operator werk je met meerdere collega’s aan verschillende ‘tafels’. Elke tafel heeft een ander onderwerp. Bijvoorbeeld vermissing; aan die tafel zetten we dan taps uit, lezen we gsm’s uit of helpen we bij het inzetten van het observatie- en arrestatieteam of een helikopter.

Op het moment dat er geen helikopter vliegt of geen incidenten zijn pak je gewoon de telefoonlijnen mee van de collega's van buiten. Of je assisteert aan een andere tafel. Daarin proberen we elkaar te ondersteunen. Het is echt teamwork."

Aansturen

Je tekent jezelf in op een tafel maar je werkt eigenlijk met elkaar mee op alle tafels. ,,Als de één druk is met een incident zal een ander dat even moeten overnemen om alles tot een goed einde te leiden. Wij kunnen in het hele land zien wat er gebeurt en welke inzet waar nodig is. Zo sturen we de collega’s aan; collega A moet nu daar naar toe. Of collega B, jij gaat naar dat incident.”

,,We zijn ook ondersteunend aan een regio als een regio incidenten heeft of grote evenementen. Als zij extra mensen nodig hebben, springen wij bij. Bijvoorbeeld bij de tramschutter in Utrecht en de ramp met MH17. Als operators helpen wij dan mee met de coördinatie en aansturing."

,,Mensen met levenservaring die meerdere dingen tegelijk kunnen doen en altijd twee stappen vooruit denken zitten hier echt op hun plek. Als je van hollen en stilstaan houdt, kunt organiseren en coördineren, snel kunt denken en handelen en wilt leren, dan is dit het leukste beroep dat er bestaat."

Meer ervaringsverhalen vanuit de meldkamer?

Lees hier ook het verhaal van operator Pieter.