Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Operator Pieter geniet van de onvoorspelbaarheid van zijn werk op de meldkamer: ‘Je weet nooit wat er gebeurt op een werkdag’

Terwijl Driebergen nog ontwaakt is de werkdag van Pieter al in volle gang. Als een schakel in het hart van de Nederlandse politie, is zijn werk van onschatbare waarde. Wij spraken met Pieter over zijn rol, de uitdagingen en de voldoening die het biedt.

Pieter denkt met een lach op zijn gezicht terug aan de tijd toen hij nog slager was, maar voelde altijd al een roeping naar de meldkamer. Na 23 jaar in deze rol, heeft hij een schat aan ervaring en een berg vol verhalen. Wat zijn baan speciaal maakt, zegt hij, is de onvoorspelbaarheid. ,,Je weet nooit wat er gebeurt op een werkdag, welke telefoontjes er binnenkomen en wat je gaat proberen op te lossen voor collega’s."

Een dag in de meldkamer start met een briefing waarin alle bijzonderheden van de voorgaande uren worden besproken, evenals zaken die zich in de komende dienst kunnen voordoen. De werkuren variëren tussen dag-, avond- en nachtdiensten en centralisten hebben de mogelijkheid om hun voorkeur aan te geven.

Passie

Operations speelt een cruciale rol in de ondersteuning van de politie; van het inzetten van helikopters tot het assisteren bij vermiste personen. En van bewaken en beveiligen tot recherchewerk. Pieter is duidelijk gepassioneerd over zijn werk. Het gaat allemaal over coördinatie en ondersteuning en soms ook om actie in de vorm van helikopterinmenging bij ongevallen of inbraken.

Onder hoge druk werken is een vast onderdeel van de baan: ,,Het is hollen of stilstaan. Dit kan betekenen dat er in één nacht tien telefoontjes binnenkomen, maar ook dat er vijftig telefoontjes binnenkomen, en het team vervolgens alle zeilen moet bijzetten om het werk rond te krijgen."

Voor wie is dit beroep geschikt?

,,Mensen met levenservaring vinden dit vaak een fantastisch beroep", vertelt Pieter. Heb je gesolliciteerd en ben je aangenomen, dan word je onderworpen aan een basisopleiding van zes weken, liefkozend 'blauw geverfd' genoemd, waarin je alles leert over de taken van de politie. 

Snijvlak van technologie en wetshandhaving

Het werk van een centralist bij Operations vraagt om snel handelen, stressbestendigheid en multitasking. Maar voor degenen die er geschikt voor zijn biedt het een unieke kans om op het snijvlak van technologie en wetshandhaving te werken. En als je een idee wilt krijgen van wat het werk inhoudt, raadt Pieter het televisieprogramma "Hunted” aan, dat een kleine glimp biedt van de opsporingsmethoden die zij gebruiken.

Pieters verhaal biedt een uniek inzicht in het leven en de uitdagingen van een centralist bij Operations. Zijn werk is essentieel voor de werking van de politie en toont de toewijding en het harde werk van de mensen achter de schermen. Ondanks de druk en de uitdagingen is het duidelijk dat Pieter trots is op zijn rol: een rol die bijdraagt aan de veiligheid van heel Nederland.

Meer persoonlijke verhalen?

Lees ook wat Viola van haar werk bij Operations vindt.

Vacatures

Interesse? Check de openstaande vacatures bij de meldkamer.