Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Centralist Pieter geniet van de onvoorspelbaarheid van zijn werk op de meldkamer: ‘Je weet nooit wat er gebeurt op een werkdag’

Heb je ooit afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt wanneer je 112 belt? Of hoe het voelt om het zenuwcentrum van de politie te zijn? Centralist Pieter vertelt ons alles over zijn werk bij Landelijke Operaties: van de dagelijkse uitdagingen tot de voldoening die zijn baan biedt. Dit is een kijkje in de wereld van één van de meest onmisbare functies binnen de politie.

De spannende start van een dag op de meldkamer

Terwijl de zon opkomt en Driebergen langzaam ontwaakt, is de werkdag van Pieter al in volle gang. Als centralist bij Landelijke Operaties is hij dagelijks het eerste aanspreekpunt voor de politie. ,,Je weet nooit wat er gaat gebeuren," zegt hij. ,,De werkdag is altijd onvoorspelbaar. Dat maakt het bijzonder."

Vanuit de meldkamer speelt Pieter een cruciale rol in het coördineren van operaties en het ondersteunen van zijn collega’s. Hij staat dus niet in contact met burgers maar met netwerkpartners of andere specialistische afdelingen binnen de politie. Of het nu gaat om het inzetten van helikopters bij een ongeval of het assisteren bij de zoektocht naar vermiste personen; zijn werk vereist snelheid, nauwkeurigheid en bovenal een sterk gevoel van verantwoordelijkheid.

Altijd onder druk, nooit saai

Elke werkdag begint met een briefing. Hier wordt besproken wat er de afgelopen uren is gebeurd en wat er mogelijk in de komende dienst gaat spelen. ,,Het is altijd afwachten", zegt Pieter. ,,De ene dienst krijg je tien telefoontjes, de andere keer vijfenvijftig."

Deze dynamiek maakt zijn werk spannend, maar ook zwaar. Het is hollen of stilstaan, een constante uitdaging voor Pieter en zijn collega’s. ,,Het is die variatie die me drijft. Je weet nooit wat er gaat komen, maar dat maakt het ook zo gaaf."

Voor wie is dit beroep geschikt?

Pieter is duidelijk over het feit dat zijn werk niet voor iedereen is. ,,Dit beroep is ideaal voor mensen met levenservaring", vertelt hij. ,,Het gaat niet alleen om kennis, maar ook om snel kunnen schakelen en stressbestendigheid."

Als je wordt aangenomen, volgt een intensieve zesweekse opleiding waarin je alles leert over de taken van de politie. Deze training zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent op de veelzijdige en vaak hectische werkdruk.

Het snijvlak van technologie en wetshandhaving

Wat Pieter zo aantrekt in zijn werk is het constante gebruik van technologie. Als centralist werk je met geavanceerde systemen die je helpen bij het opsporen van mensen, het coördineren van operaties en het snel oplossen van problemen. In veel opzichten staat zijn werk op het snijvlak van technologie en wetshandhaving. ,,Het is niet alleen maar papierwerk", zegt hij. ,,Je moet snel denken en handelen, vooral als de druk hoog is."

Wil je een idee krijgen van hoe dit er in de praktijk uitziet? Dan raadt Pieter het populaire tv-programma Hunted aan. Dit programma biedt een klein kijkje in de methoden die zij gebruiken om de politie te ondersteunen bij het vinden van verdachten.

Voldoening

Pieter werkt inmiddels al meer dan twee decennia op de meldkamer. Met trots. Ondanks de uitdagingen en de stress die het werk met zich meebrengt, is zijn passie voor zijn functie ongeëvenaard. ,,Ik voel me echt onderdeel van het team dat zorgt voor de veiligheid van heel Nederland."

Zijn rol is essentieel en de voldoening die hij eruit haalt, is duidelijk. Door de ondersteuning die hij biedt aan de politie, weet hij dat hij een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving.

Meer inspirerende verhalen?

Wil je meer weten van mensen die werken bij Landelijke Operaties? Lees dan ook het verhaal van Viola en ontdek waarom ook zij zo enthousiast is over haar werk bij de politie.