???politieacademie.header.title??? ???politieacademie.header.subtitle???

Werken als beveiligingsmedewerker bij politie

Theo van de Pol (47) vervoerde tot twintig jaar geleden van alles wat met de bouw te maken heeft van A naar B. Tegenwoordig fietst hij elke dag met veel plezier naar zijn werk in Den Bosch, waar Theo als beveiligingsmedewerker werkt. "Geen dag is hetzelfde; dat maakt dit werk zo prachtig.”

Omgang met mensen

Het ene moment haalt Theo arrestanten binnen op het Paleis van Justitie in Den Bosch, een ander moment houdt hij toezicht tijdens een rechtszitting. Tussendoor maakt hij een praatje met een arrestant, die in afwachting is van zijn proces. ,,Eigenlijk zou iedereen die bij de politie komt werken bij de arrestantenzorg moeten beginnen. De omgang met mensen, daar leer je zo ontzettend veel van. Je bent met allerlei verschillende type mensen en ontzettend sociaal bezig, waardoor je leert met verschillende type arrestanten te communiceren. Het kan ook een mooie opstap zijn voor de rest van je carrière bij de politie.”

PI Vught

Na de geboorte van Theo’s dochter ruilde hij het chauffeursleven in voor een baan als beveiliger binnen de PI (Penitentiaire Inrichting) in zijn woonplaats Vught. Daar volgde hij de opleiding SPW 4, gericht op jeugd. Na zijn stage bij de Justitiële Jeugdinrichting (JJI) in Vught ging Theo aan de slag als inrichtingswerker binnen de JJI. Na tien jaar stapte de Brabander over naar de politie, waar hij een baan aannam als assistent beveiliger B bij Team Arrestantentaken in Eindhoven en Den Bosch.

Anderhalf jaar geleden groeide hij door naar beveiligingsmedewerker. ,,Dat betekent dat ik nu meer de rol van coach op mij neem richting de assistent beveiligers. Als je wilt, kun je binnen de beveiliging mooi doorgroeien. Je moet dan wel laten zien dat je gemotiveerd bent en veel inzet toont. Als je iets écht wilt bereiken, dan zijn daar absoluut mogelijkheden voor. Ik had voor deze stap een korte opleiding nodig.”

Moordenaar

Theo maakte de afgelopen jaren genoeg mee tijdens zijn werk. ,,Als je een praatje maakt met een arrestant, kan het zo zijn dat hij of zij een moordenaar of drugscrimineel is. Dat kan in het begin misschien intimiderend overkomen, maar na verloop van tijd leer je daar mee om te gaan. Het is daarom belangrijk dat je goed kunt relativeren en je in kunt leven in je gesprekspartner.”

Daarnaast moet je altijd scherp blijven. ,,Als je bijvoorbeeld met een arrestant mee gaat naar een rechtszitting, reageert iedere arrestant weer anders op zijn of haar uitspraak. Wij als beveiligingsmedewerkers zitten tijdens zo’n rechtszitting vlak achter de arrestant zodat wij kunnen ingrijpen als dat nodig is. Het liefst lossen we alles verbaal op, maar dat kan niet altijd.”

Tijdens een rechtszitting let je niet alleen op de arrestant. ,,Je bespreekt ook met de rechter hoe de zitting gaat verlopen, zodat jij weet wat er van je verwacht wordt.”

Theo vindt de arrestantenzorg het mooiste werk dat er is en zou niets anders willen. ,,Maar het is ook leerzaam. Mocht je later de switch willen maken naar het agentenwerk, dan neem je deze ervaring mee naar de straat.”