Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Yente's weg naar de politieopleiding

In november 2022 is Yente begonnen met de politieopleiding tot agent. De eerste negen maanden zitten erop en ze is net gestart aan de praktijkperiode. Maar waarom wilde Yente zo graag bij de politie werken? Hoe bevalt het tot nu toe? Is het wat ze ervan had verwacht?

Wat was voor jou het moment dat je wist: ik wil bij de politie?

Toen ik 17 jaar was kwam voor mij de eerste echte interesse. Ik zat toen op scouting en kreeg een presentatie van een politieagent die uitleg gaf over het politiewerk. Toen werd bij mij voor het eerst iets getriggerd. Ik heb nog veel met hem gesproken over het vak en wat hij allemaal meemaakt. 

En wat heb je daarna gedaan?

Ik heb mij aangemeld voor een voorlichting. Tijdens de voorlichting kwam ik er wel snel achter dat ik mezelf nog erg jong vond voor het politiewerk. Ik heb het even geparkeerd en besloten om de opleiding laborant, waar ik toen mee bezig was, eerst af te maken. Ook heb ik eerst meer werkervaring opgedaan, mijn rijbewijs gehaald en mijn ogen laten laseren. 

Wat leek jou het leukste aan het politiewerk?

Heel cliché: het helpen van mensen. Maar ook de afwisseling en dat je zoveel verschillende dingen gaat meemaken. 

Je bent net gestart aan de praktijkperiode en hebt al een aantal diensten gehad. Hoe zijn die gegaan?

De eerste diensten waren gelijk superleuk! Dit is wel op elk bureau anders, maar wij begonnen onze eerste dienst met uniformgewenning. Hiermee bedoel ik: wennen om als politieagent over straat te lopen. Mensen gaan toch anders naar je kijken met een uniform en ze spreken je aan. Terug op het bureau werden we opgeroepen om naar een verkeersongeval te gaan. Zo maakten we meteen kennis met het dynamische beroep - je weet nooit wat de dag brengt!

Hoe is de begeleiding tijdens deze diensten?

Je mag veel zelf doen, maar je staat er nooit alleen voor. Ik voel dat mijn coach vertrouwen in mij heeft en daarvan krijg je zelf ook vertrouwen. Fouten maken is menselijk, daarop krijgen we dan feedback zodat je het de volgende keer beter of anders kan doen.

En heb je ook veel aan je collega’s?

Ik heb ontzettend veel aan mijn collega's. Ik zit in een leerteam met acht collega’s en we volgen deze opleiding echt samen. We helpen elkaar als de ander het niet snapt of om extra te oefenen. Je bent de hele  week samen en bent op elkaar aangewezen - dat schept echt een band! 

Merk je dat je bent veranderd sinds je bij de politie werkt?

Ja, dat merk ik zeker. Ik werk nu ongeveer negen maanden bij de politie. Ik merk dat ik sterker in mijn schoenen sta en echt gegroeid ben in het uniform. Dat merk ik overigens bij alle collega's! Ik ben ook meer prioriteit aan sporten en voeding gaan geven, ik denk dat de opleiding hier ook een bijdrage in heeft!

Is het politiewerk wat je ervan had verwacht?

Van tevoren is het moeilijk te zeggen wat je echt van het werk moet verwachten, maar ik kan wel zeggen dat ik het net zo leuk vindt als dat ik van tevoren had verwacht! Ik ben net begonnen aan de praktijkperiode, dus het echte straatwerk ben ik nu aan het ontdekken. Ik kijk enorm uit naar de afwisseling in het werk: de meldingen die je krijgt van het Operationeel Centrum en het zelf pro-actief zoeken naar werk als er even geen meldingen zijn!

- Wil jij ook agent worden? Check dan meteen de mogelijkheden om je in te schrijven!
- Of lees een van de andere blogs met daarin de persoonlijke ervaringen van agenten en politiestudenten