Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bureau Maastricht-agent Guido: "Goed gevoel als je mensen kunt helpen"

Guido (35) werkt nu 13 jaar bij de politie. Het politiewerk is hem op het lijf geschreven. Het politiewerk is erg divers, maar een dag is pas geslaagd als Guido iets heeft kunnen betekenen voor de burger.

Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?

“Dat is uiteraard afhankelijk van je diensten. Als hoofdagent draai ik de reguliere noodhulp. Daarnaast ben ik supportersbegeleider, dit houd in dat ik  samen met enkele andere collega’s de wedstrijden van MVV begeleid, zowel in de voorbereiding als tijdens de wedstrijd. 
Op donderdag, vrijdag, zaterdagavond en tijdens evenementen ben ik ook commandant openbare orde. Dit houdt in dat ik de aansturing doe van een groep collega’s die zich concentreren op het openbare orde gebied. Hierin verdeel ik de binnenkomende meldingen en de zaken waar wij tegenaanlopen.  Als er een grotere calamiteit is, zorg ik ervoor dat er een goed plan van aanpak komt en dat we als team gaan optreden. De bezetting wisselt afhankelijk van de reguliere openbare orde tot grotere evenementen, maar meestal zijn er zo’n 8 mensen aan het werk plus een cameraman. De cameraman is niet iemand die opnames maakt zoals op de televisie, hij of zij bemant de cameraruimte waarin de beelden live te zien zijn van de gemeentecamera’s. De camera’s hangen door het volledige centrum en soms ook op andere plekken."

Kun je een inkijkje geven in jullie basisteam?

“Ieder basisteam heeft een leidingteam, dit bestaat uit een teamchef, specialisten C, specialisten A en de operationeel experts. Ons basisteam is verdeeld in clusters. Er zijn vier clusters die noodhulp draaien. In een cluster zitten ongeveer 30 tot 40 mensen. Ook de wijkagenten vallen onder deze clusters. Ook is er nog een cluster intake en service en opsporing.”

 

 

Ben je direct na je middelbare school bij de politie in Maastricht terechtgekomen?

“Nee, ik heb eerst het CIOS gedaan met als keuzevak sport, recreatie en toerisme en ben toen een tijdje in Italië gaan werken. Daarna heb ik in Nederland nog gewerkt in de recreatie branche.  Ik werk nu ongeveer 13 jaar bij de politie. Ik ben mijn opleiding tot agent begonnen in het basisteam Maastricht en ik ben daar ook altijd gebleven. “

Hoe kijk je aan tegen het gebruik van social media binnen de politie?

“Tegenwoordig is een leven zonder sociale media ondenkbaar.  Aan de ene kant bereik je enorm veel mensen, want onze berichten worden veel gedeeld. Dat kan voor tips heel handig zijn. 
Aan de andere kant worden er ook veel haatberichten gestuurd. Dat is de mindere kant.
Zelf gebruik ik sociale media alleen privé en heb ik geen politieaccount. “
 

Wat houdt het politiewerk voor jou in?

“Het politiewerk houdt voor mij in dat ik klaar sta voor de burger en de collega’s in de breedste vorm. Zowel daadkrachtig en doortastend zodat ik een verdachte kan aanhouden die een strafbaar feit gepleegd heeft. Ook vind ik het belangrijk om iemand te helpen op sociaal vlak, voor een burger is het vaak fijn dat hij gehoord wordt. Ook is dit van toepassing op mijn collega’s, daar sta ik voor klaar.

 

 

Wat vindt je familie van jouw werk?

“Mijn partner werkt ook bij de politie, dus die weet precies hoe het er binnen de ‘blauwe familie ’aan toe gaat. Mijn moeder vond het wel spannend toen ik bij de politie ging, maar inmiddels heeft ze hier het volste vertrouwen in”. 

Hoe zie je jouw toekomst binnen de politie?

“Op termijn zou ik wel door willen groeien naar operationeel expert algemeen, een meer aansturende functie. Je bent dan ook hulpofficier van justitie en officier van dienst. Er zijn genoeg mogelijkheden binnen de politie, als ze zien dat je potentie hebt.