Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een politieopleiding na je vmbo basis

Om agent te worden moet je eerst de politieopleiding volgen. Daarvoor moet je minimaal 18 jaar zijn en heb je een mbo 3-diploma nodig. Na je vmbo basis kun je daarom niet direct overstappen naar de politie. Maar ondanks dat is het nog steeds mogelijk om politiewerk te gaan doen.

Wat kun je doen als je toch graag bij de politie wilt?

Als je vanuit je vmbo basis wilt doorstromen naar de politie, dan kun je dat, via een tussenstap, alsnog realiseren. Welke mogelijkheden zijn er? We zetten ze voor je op een rijtje:

Agent worden

Als je agent wilt worden, dan heb je minimaal een diploma op mbo3-niveau nodig. Je kunt er dus voor kiezen om na je vmbo basis eerst nog verder te studeren. Bijvoorbeeld in de richting van beveiliging of sport en beweging. Zodat je uiteindelijk alsnog het juiste niveau behaalt om je in te schrijven voor de agent-opleiding.
Maar er zijn meer mogelijkheden bij de politie:

Geen agent, wel politiewerk

Je hoeft geen agent te zijn om toch bij de politie te kunnen werken. De politie is een grote organisatie met veel verschillende onderdelen. Die zijn niet altijd zichtbaar omdat ze meer op de achtergrond werken, maar ook daar is veel interessant politiewerk te doen. Denk bijvoorbeeld aan intake & service maar ook aan arrestantenzorg, objectbeveiliging en de recherche. Of ondersteunende functies bij Facility Management.

Om te solliciteren op deze jobs heb je minimaal mbo 2-niveau nodig. Kijk eens rond op onze website welke vakgebieden er zijn. Dan kun je een vervolgopleiding kiezen die daar goed bij past.

Zij gingen je voor

Doe jij vmbo-basis en wil je naar de politie? Rumeysa, Leroy, Celine en Galid gingen je voor*.

* Sinds de invoering van het nieuwe politieonderwijs heeft de politie geen politieopleiding op mbo 2-niveau meer in het aanbod. De opleiding tot surveillant, zoals die in deze video nog genoemd wordt, is daardoor niet meer beschikbaar. Check onze studiekeuzehulp om te zien wat jij bij de politie wel kunt doen met jouw (voor)opleiding. Wij werken in de tussentijd aan een nieuwe video.