Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Overstappen naar de politie met een mbo 2-vooropleiding

Jouw werkervaring zal je zeker van pas komen in het politievak. Ongeacht het werk dat je precies doet. Wel volg je altijd het volledige leerwerktraject voor het politiewerk in de frontlinie. Er zijn geen onderwijsvrijstellingen op basis van je ervaring. Zo laat je zien en toetsen we of je jouw kennis en ervaring kunt toepassen in de politiepraktijk. Dit is nodig om een erkend politiediploma te verkrijgen.

Om agent te worden moet je eerst de politieopleiding volgen. Daarvoor moet je heb je een mbo 3-diploma nodig. Met jouw mbo-2 vooropleiding kun je daarom niet direct overstappen naar de politie. Maar ondanks dat is het nog steeds mogelijk om politiewerk te gaan doen.

Wat kun je doen als je toch graag bij de politie wilt?

Als je vanuit je vanuit je huidige baan wilt doorstromen naar de politie, dan kun je dat, via een tussenstap, alsnog realiseren. Welke mogelijkheden zijn er? We zetten ze voor je op een rijtje:

Agent worden

Als je agent wilt worden, dan heb je minimaal een diploma op mbo3-niveau nodig. Je kunt er dus voor kiezen om eerst nog verder te studeren. Bijvoorbeeld in de richting Handhaving Toezicht en Veiligheid, beveiliging of sport en beweging. Zodat je alsnog het juiste niveau behaalt om je in te schrijven voor de agent-opleiding. Naast je mbo-3 moet je ook voldoen aan de overige eisen voor de politieopleiding, zoals onder andere een taaltest, sporttest en screening. 

Geen agent, wel politiewerk

Je hoeft geen agent te zijn om toch bij de politie te kunnen werken. De politie is een grote organisatie met veel verschillende onderdelen. Die zijn niet altijd zichtbaar omdat ze meer op de achtergrond werken, maar ook daar is veel interessant politiewerk te doen. Denk bijvoorbeeld aan intake & service maar ook aan arrestantenzorg, objectbeveiliging en de recherche. Of ondersteunende functies bij Facility Management.

Met jouw mbo 2-diploma kun je solliciteren op diverse vacatures bij de politie. Check onze vacaturepagina om de actuele vacatures te bekijken.

Werk je in de handhaving of beveiliging?

En wil je overstappen naar de politie? Wissam en Chris gingen je voor.

Werk je in een ander vakgebied?

Bijvoorbeeld IT, zorg, onderwijs of detailhandel? En wil je overstappen naar de politie? Wendy, Pepijn, Leroy, en Eveline gingen je voor.