Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een politieopleiding na je mbo 2

Om agent te worden moet je eerst de politieopleiding volgen. Daarvoor moet je minimaal 18 jaar zijn en heb je een mbo 3-diploma nodig. Na je mbo 2 kun je daarom niet direct overstappen naar de politie. Maar ondanks dat is het nog steeds mogelijk om politiewerk te gaan doen.

Wat kun je doen als je toch graag bij de politie wilt?

Als je vanuit je mbo 2 wilt doorstromen naar de politie, dan kun je dat, via een tussenstap, alsnog realiseren. Welke mogelijkheden zijn er? We zetten ze voor je op een rijtje:

Agent worden

Als je agent wilt worden, dan heb je minimaal een diploma op mbo3-niveau nodig. Je kunt er dus voor kiezen om na je mbo 2 eerst nog verder te studeren. Bijvoorbeeld in de richting Handhaving Toezicht en Veiligheid, beveiliging of sport en beweging. Zodat je alsnog het juiste niveau behaalt om je in te schrijven voor de agent-opleiding. Naast je mbo-3 moet je ook voldoen aan de overige eisen voor de politieopleiding, zoals onder andere een taaltest, sporttest en screening. 

Geen agent, wel politiewerk

Je hoeft geen agent te zijn om toch bij de politie te kunnen werken. De politie is een grote organisatie met veel verschillende onderdelen. Die zijn niet altijd zichtbaar omdat ze meer op de achtergrond werken, maar ook daar is veel interessant politiewerk te doen. Denk bijvoorbeeld aan intake & service maar ook aan arrestantenzorg, objectbeveiliging en de recherche. Of ondersteunende functies bij Facility Management.

Met jouw mbo 2-diploma kun je solliciteren op diverse vacatures bij de politie. Check de vacaturepagina om de actuele vacatures te bekijken.

Zij gingen je voor

Zit jij op het mbo en wil je naar de politie? Rumeysa, Wissam, Pepijn en Leroy gingen je voor*.

* Sinds de invoering van het nieuwe politieonderwijs heeft de politie geen politieopleiding op mbo 2-niveau meer in het aanbod. De opleiding tot surveillant, zoals die in deze video nog genoemd wordt, is daardoor niet meer beschikbaar. Check onze studiekeuzehulp om te zien wat jij bij de politie wel kunt doen met jouw (voor)opleiding. Wij werken in de tussentijd aan een nieuwe video.