Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Wijkagent Nathan over werken bij de politie | Kombijdepolitie

Ze zitten soms niet op hem te wachten in zijn wijk. Maar ook al krijgt wijkagent Nathan nóg zoveel bagger over zich heen, hij houdt een open blik. “Wie mensen treffen is zo bepalend voor het beeld dat ze van de politie hebben. En dat maakt dat we allemaal altijd in gesprek moeten blijven.”

Het verhaal erachter

Wanneer doe je je werk als agent goed? “Iemand die iets te eten jat in de supermarkt is geen boef. Diegene heeft honger. Er zit altijd een verhaal achter. Daar ben ik me bij iedere interactie met wie dan ook bewust van. En als je dat kan zien… Als je in hun schoenen kunt staan en ziet hoe moeilijk zij het hebben – wat ze dan ook uitgespookt hebben – dan maakt je dat een goede agent.”

 "Van huis uit heb ik meegekregen dat je iedereen een gelijke behandeling geeft. En zo ga ik ook om met iedereen op straat."

Dienstauto op de stoep

“Vaak zijn het kleine dingen die je aan het wankelen brengen. Zo had ik eens een vrouw minutenlang tevergeefs geprobeerd te reanimeren na een hartaanval. Toen we de zaak moesten overdragen, kwamen we de straat op en ging er een man volledig uit zijn plaat, omdat we de dienstauto op de stoep hadden geparkeerd. Dan vraagt het veel van je om nog begrip op te brengen.”

Gezegend persoon

“Tegelijk leert het werk je ook te relativeren. Ik ben dan gescheiden, maar mijn ex en ik hebben twee prachtige dochters samen. En door wat ik zie en meemaak, vrijwel dagelijks in mijn werk, realiseer ik me elke dag wat een gezegend persoon ik ben. Dat ik mijn kinderen bij me heb, dat ze er nog zijn. Dat ik een huis heb, dat ik ze te eten kan geven. Zo vanzelfsprekend is dat allemaal niet.”

"Je bent er op de meest cruciale momenten in het leven voor de mensen. Je kan mensen maken of breken."

Het inschattingsvermogen om in te grijpen als het nodig is. Maar ook om mensen een tweede kans te geven. Heb jij dat in je? Check jouw match met de politie.

Kiezen voor de politie

Reden voor agent om bij de politie te gaan. Weten waarom andere agenten kozen voor het vak van agent? Check hier hun verhalen: