Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voorbereiden op de selectie - cognitieve capaciteitentest

Binnenkort ga je, als eerste stap in de selectieprocedure, de cognitieve capaciteitentest (cognitietest) doen. Deze online test bestaat uit de onderdelen cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties. Bekijk ter voorbereiding onderstaande video met uitleg en oefeningen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Online training

Wil je je nog beter voorbereiden op de cognitietest? Of heb je nog vragen over dit onderdeel? Meld je dan hier aan voor één van de online trainingen!

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de cognitieve capaciteitentest. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met daarin je contactgegevens en vragen naar svp.recruitment.hrm@politie.nl. Er wordt vervolgens contact met je opgenomen om je antwoord te geven op de vragen die je hebt.

 

Antwoorden

Hoeveel opgaven krijg ik maximaal?

Er is geen maximum aantal opgaven in de test. Maak gewoon het aantal opgaven dat je aangeboden wordt. Houd daarbij in gedachten dat het niet gaat om het aantal opgaven dat je maakt, maar om de moeilijkheid ervan. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Hoeveel tijd krijg ik per opgave?

De tijd per opgave varieert. Voor een makkelijke opgave krijg je een aantal seconden om te antwoorden, voor een lastige opgave meerdere minuten. De tijd die je nog over hebt voor het beantwoorden van de vraag is zichtbaar in beeld.

Hoe kan ik merken dat ik het goed doe?

Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Hoeveel fouten mag ik maken?

De toets is adaptief. Met andere woorden: maak je de opgaven goed, dan krijg je steeds moeilijkere opgaven. Geef je een fout antwoord, dan volgt een wat makkelijkere opgave. Hoe moeilijker de vragen, hoe hoger je dus scoort.

Mag ik een rekenmachine gebruiken?

Je mag alleen pen en papier gebruiken als hulpmiddel. Het gebruik van een rekenmachine is dus niet toegestaan.

Mag ik kladpapier gebruiken?

Ja, het gebruik van kladpapier is toegestaan en dat mag je onbeperkt gebruiken.

Ik heb dyscalculie / dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in tijd?

De instructies in de cognitieve capaciteitentest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en te maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Kan ik onderdelen in de test onderling compenseren? Bijvoorbeeld de letterreeksen met de cijferreeksen?

Nee, je moet op ieder onderdeel voldoende scoren om de test te halen.

Wat als ik de cognitieve test nét niet haal?

Helaas is er geen herkansing mogelijk.