Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken bij Inkoop

Bij de Dienst Verwerving, zoals de inkooporganisatie van de politie heet, ben je verantwoordelijk voor het zorgvuldig selecteren van de best passende dienst of producten. Van producten als politie-uniformen en voertuigen tot diensten als communicatieadvies en schoonmaak, het kan allemaal onder je beheer vallen. Met jouw bijdrage aan het inkoopproces draag je indirect bij aan het optimaal functioneren van een organisatie die zich inzet voor een veilige samenleving.

Iedereen is inkoper

Of je nu als inkoper, implementatiemanager of producten- en dienstenmanager werkt, bij de Dienst Verwerving lever je een belangrijke bijdrage aan het functioneren van de politie. Je bent medeverantwoordelijk voor het plannen en uitvoeren van (Europese) aanbestedingen, het contact met leveranciers, en het waarborgen van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daar komt een hoop bij kijken, maar jij weet met je inzicht altijd tot de juiste leverancier te komen. Salvador, senior strategisch inkoper: “Iedereen is een inkoper, want we kopen allemaal dagelijks producten in. Het uitdagende voor een aanbestedende dienst zoals de politie is dat je te maken hebt met de aanbestedingswetgeving. Je kunt niet zomaar naar de fietsenmaker op de hoek van de straat omdat dit praktisch is; je wilt iedereen een eerlijke kans geven, en dat meestal op Europees niveau.” 

Aanbesteding van producten en diensten

Als inkoper ben je onder andere verantwoordelijk voor de aanbesteding van producten en diensten die nodig zijn tijdens het politiewerk. Denk hierbij aan diensten zoals het ontmantelen van een drugslab of de levering van de verschillende voertuigen die de politie inzet. Salvador werkte eerder aan de Europese aanbesteding van het snelle interventievoertuig van de politie. Dit voertuig wordt door de politie gebruikt voor het bestrijden van bijvoorbeeld high impact crime, ram- en plofkraken en drugsrunners - en dat op hoge snelheden. “Het gaat niet om de looks of een persoonlijke voorkeur, maar dat je goed onderbouwt en verwoordt wat onze operationele collega’s nodig hebben.”

Het in kaart brengen van de specifieke eisen van zo’n product en het bedenken van een bijpassend gunningsmodel, is waar Salvador de uitdaging in zijn functie ziet: “Het is onwijs interessant om samen met de operationele collega’s te bedenken wat de minimale eisen aan zo’n voertuig moeten zijn en tegelijkertijd te bedenken welke beoordelingsprocedure en gunningscriteria toegepast moeten worden om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te kunnen bereiken.” Sinds een aantal jaar rijden de snelle interventievoertuigen over de Nederlandse snelwegen. “Naast het product kopen we ook bijbehorende dienstverlening in, zoals onderhoud en reparaties. Het is gaaf om deel te nemen aan een proces waar uiteindelijk een representatieve auto wordt gekozen voor de politie. Ik ben hier heel trots op.”

Een bewegend werkveld

De wereld van inkoop is continu in beweging door de noodzaak voor duurzaamheid, maatschappelijke ontwikkelingen en technologische innovatie. "Als we willen verduurzamen met zonnepanelen, moeten we er samen voor zorgen dat onze panden niet alleen geschikt zijn voor zulke aanpassingen, maar ook dat ze voldoen aan de strikte eisen van onze verzekeraars”, zegt producten- en dienstenmanager Nick. Hij is verantwoordelijk voor de verzekeringsportefeuille van de politie. “Het is fascinerend te zien hoe een eenvoudige taak zo snel kan uitgroeien tot een interdisciplinair vraagstuk; dit houdt mijn werk uitdagend." 

Om in je werk bij Dienst Verwerving geïnformeerde afwegingen te kunnen maken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied of veranderingen in de (Europese) wet- en regelgeving. Nick vertelt: “Wat ik geweldig vind, is dat onze leveranciers - naast producten en diensten - ook seminars verzorgen. Dit is een goede manier om op de hoogte te blijven van de laatste trends in de markt." 
 

De impact van Inkoop

Jouw keuzes als inkoper en deelnemer aan een aanbestedingsteam zijn bepalend voor het werk van collega’s door het hele land. Dat is een grote verantwoordelijkheid, die de functie bij de politie juist zo interessant maakt. Salvador zegt: “Wat bij de politie uniek is, is de maatschappelijke impact. De politie is overal. Als collega’s veilig en doeltreffend hun werk kunnen doen, geeft me dat voldoening. Indirect draag je als inkoper bij aan de veiligheid van ons allen. Dit geeft me best een trots gevoel.” Nick vult aan: “We zijn ook verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de inkoop van vaccinaties in het geval dat een agent tijdens een arrestatie wordt gebeten. De impact van ons werk merk je in zulke momenten echt; het gaat verder dan je zou denken.”  

Aan de slag bij de Dienst Verwerving

Bij de Dienst Verwerving krijg je de kans om een essentiële bijdrage te leveren aan de politieorganisatie. Je werkt nauw samen met verschillende afdelingen, navigeert door complexe aanbestedingsprocessen en werkt aan strategisch belangrijke projecten. Ook denk je na over de overkoepelende visie van de politie van interdisciplinaire vraagstukken over verduurzaming en vernieuwing. Een uitgebreid takenpakket vol uitdagingen!

Maak er politiewerk van

De inkooporganisatie van de politie zoekt naar mensen met een nieuwsgierig brein, sociale vaardigheden en strategisch inzicht. Onderzoek jij welke politie-uniformen er ingekocht moeten worden of welk koffieapparaat voldoet aan de eisen? Kun jij binnen de strikte regels en hoge standaarden van de politie komen tot een aankoop? Dan ben jij de juiste aanbesteding voor de politie. 

Van mbo tot hbo en wo, voor iedere achtergrond is er een onmisbare functie bij de Dienst Verwerving. Bekijk hieronder de openstaande vacatures: 

Vacatures Inkoop

Op dit moment zijn geen vacatures beschikbaar. Bekijk andere bedrijfsvoeringvacatures of maak een vacaturealert aan op Mijn Kombijdepolitie.