Kom bij de politie Maak er politiewerk van

'Je maakt dingen mee die anderen niet meemaken'

Veel tieners weten niet wat ze na de middelbare school willen doen. Zo dacht ook Junior op zestienjarige leeftijd: wat nu? Aangezien zowel zijn moeder als tante dienders zijn, was de politie een logische keuze.

"Na een meeloopdag wist ik het zeker, ik word politieagent." Junior was toen pas zestien, wat betekende dat hij nog niet mocht solliciteren bij de politie. De driejarige opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid was een mooi alternatief. "Dankzij deze mbo-opleiding heb ik een mooie basis, veel stages gelopen en een goed beeld gekregen van wat het vak inhoudt."

Een dag op de Politieacademie

Junior (21) zit nu in het tweede leerjaar van de opleiding tot hoofdagent. Praktijk en theorie worden met elkaar afgewisseld. Op dit moment zit Junior in zijn schoolperiode op de Politiecademie. Hij geeft een kijkje in een schooldag:

07.50 uur: "Vroeg in de ochtend verzamelen we voor een briefing met de klas. Tijdens zo’n briefing bespreken we bijvoorbeeld wat we gaan doen en welke opdrachten ingeleverd moeten worden. Denk aan een surveillanceplan of opzet voor een verkeerscontrole."

08.00 – 09.30 uur: Tijd voor de les vuurwapenonderhoud. Als agent kan je geregeld terechtkomen in situaties waarbij geweld gebruikt moet worden. Bijvoorbeeld wanneer een verdachte vlucht of een persoon iemand anders iets wil aandoen. Agenten worden getraind om met een wapenstok, pepperspray en vuurwapen om te gaan. Vanzelfsprekend moet het dienstwapen ook onderhouden worden. Dat leert Junior tijdens het vak vuurwapenonderhoud.

09.30 – 12.00 uur: Hierna gaat Junior naar de les verkeersongevallen. Hoe kom je als politieagent aanrijden bij een incident? Hoe zet je de auto neer? En hoe creëer je een veilig werkgebied? Al deze onderwerpen worden behandeld tijdens het vak verkeersongevallen. De politieagenten in spe leren ook hoe ze kunnen helpen bij een incident. Bijvoorbeeld door eerste hulp te verlenen of een schadeformulier in te vullen.

12.00 – 13.00 uur: ’s Middags hebben de aspiranten een uur pauze om wat te eten, drinken en ontspannen.

13.00 – 17.00 uur: Vervolgens kruipen de toekomstige politieagenten weer in de schoolbanken tot een uur of vijf. Een greep uit de verschillende vakken die een aspirant-agent verder nog volgt in het tweede jaar zijn Nederlands, strafrecht, noodhulp, Engels, wetgeving, sport en gevaarlijke verdachten aanhouden.

Zo’n volle lesdag is best pittig, volgens Junior, gezien zijn klas voornamelijk bestaat uit ‘doeners’. Het is daarom fijn dat vier maanden op school altijd afgewisseld worden met vier maanden op straat.

"Doe mij de late dienst maar"

Een van de bijzondere dingen aan de Politieacademie vindt Junior dat hij dingen meemaakt die anderen niet meemaken. Denk aan reanimaties, verkeersongevallen en ruzies, maar ook leuke dingen zoals grote evenementen. "Je staat overal vooraan en probeert mensen altijd te helpen." Maar ook dat hij theorie tijdens zijn maanden op straat snel kan toepassen in de praktijk vindt Junior belangrijk. 'Je draait onregelmatige diensten en geen dag is hetzelfde. Doe mij de late dienst maar. Ik ben niet zo goed in vroeg opstaan."

Je eerste vechtpartij of reanimatie

Het uniform voelde voor Junior al snel gewoon, maar alle andere ‘eerste keren’ kunnen best pittig zijn. "Je maakt voor het eerst een vechtpartij of reanimatie als politieagent mee. Je weet van tevoren niet wat je kan verwachten of waar je je op moet instellen. Laat maar gewoon komen, denk ik dan. Je moet toch ervaring opdoen."

Door die ervaring kijk je met een andere blik naar zaken, vertelt Junior. "Je leert heel veel verschillende dingen in een korte periode. Dat verandert me niet als persoon, maar je gaat wel op een politiemanier kijken naar dingen of ze wel of niet kunnen. Iedereen kijkt naar je en je moet altijd opletten wat je doet in je vrije tijd. Ik doe geen gekke of rare dingen dus hoef me niet aan te passen."

Maak er politiewerk van

Wil je net als Junior leren voor een betekenisvolle baan? Bereid je goed voor en onderschat het niet. Wanneer je door de eerste selectie komt, volgen verschillende testen: van fitheidstoets tot psychologische test en rollenspel. "De testen zijn zwaar, maar blijf lekker jezelf en doe je eigen ding. Het is al spannend genoeg."

Lees hier meer over wat er bij komt kijken om agent te zijn. Alles wat je in je hebt. Maak er politiewerk van.
 

Bron: Commerciële redactie Nu.nl