Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bryan zocht meer uitdaging in zijn baan en ging bij de politie

Na negen jaar als gevangenismedewerker hield Bryan het voor gezien. De reden? De dagelijkse zorg, beveiliging en bewaring van gedetineerden bood hem geen uitdaging meer. Inmiddels is al zeventien jaar geen enkele dag hetzelfde voor hoofdagent en praktijkcoach Bryan (52 jaar).

Overstap naar de politie

Bryan besloot om de overstap te maken naar de politie en de vierjarige opleiding tot hoofdagent te gaan doen. Wat veel mensen niet weten is dat de politie de overstap aantrekkelijker maakt met een overgangsregeling voor werkenden die al een salaris gewend zijn. Omdat Bryan al een aantal jaren gewerkt had, werd hiermee rekening gehouden bij het bepalen van zijn salaris.

Na zijn vierjarige opleiding tot hoofdagent kwam hij terecht bij Opsporing. Hier draaide hij zelf zaken, van berovingen tot woninginbraken, en was vanaf dat moment verkocht.

Van hoofdagent tot praktijkcoach

Na zes jaar bij Opsporing is Bryan, naar eigen zeggen, gaan 'buitenspelen' in een wijkteam. Hoewel dat in eerste instantie niet zijn taak was, bekommerde hij zich al snel om de studenten die stage liepen in het wijkteam. “Wanneer hun coach niet aanwezig was, zag ik de studenten geregeld met hun ziel onder de arm lopen. Ik nam ze dan mee naar buiten.”

Omdat Bryan het leuk vindt om mensen te helpen en begeleiden, kreeg hij al de kans om een opleiding voor praktijkcoach te doen. Maar fulltime als coach aan de slag? Daar had hij zo zijn twijfels over. "Dan moet ik maanden met die gasten over straat. Ik ga eerst kijken of het me bevalt, dan hoor je wel of ik het vast wil doen", zei Bryan tegen zijn leidinggevende.

Inmiddels begeleidt hij al vier jaar lang politiestudenten die stagelopen. Dat betekent dat ze vier maanden de wijk ingaan om hun kennis in praktijk te brengen. Ze behandelen casussen, houden verkeerscontroles, surveilleren, doen rollenspellen, verlenen noodhulp en doen aangiften op locatie.

De verschillende petten van een agent

Als politieagent moet je kunnen schakelen tussen vriendelijk zijn, representatief optreden en preventief optreden. "Het ene moment word je opgeroepen voor een vechtpartij of huiselijk geweld, het andere moment voor een reanimatie. Bij de ene moet je bemiddelen en bij de ander moet je optreden. Dat probeer ik de studenten ook mee te geven."

"Ik zie graag dat het goede dienders worden"

Het allermooist aan zijn baan vindt Bryan dat hij de studenten ziet groeien. "Ze komen heel bleu bij ons binnen en gaan voor het eerst in uniform naar buiten. Mensen kijken dan ineens anders naar je. Maar niet alleen aan het uniform moeten ze wennen. We halen ze ook uit hun comfortzone. Voer maar eens een gesprek met een winkelier, praat met burgers op straat of houd iemand aan."

"Ik vind het belangrijk dat we goede politiemensen afleveren en ben daarom intensief met ze bezig. Je moet als coach voor meerdere mensen tegelijk denken, kijken en alles goed in de gaten houden."

Tijdens zijn werk als gevangenismedewerker heeft Bryan een zesde zintuig ontwikkeld. Zo leerde hij hoe boeven denken, ontwikkelde hij zijn onderbuikgevoel en leerde hij hoe belangrijk gezonde achterdocht is. Daar heeft hij nu veel baat bij als politieagent.

Maak de switch naar de politie

"Ik heb de leukste baan van de wereld, maar het kan ook heel heftig zijn." Wil je net als Bryan een betekenisvolle baan? Wees je er wel van bewust dat je geen normaal beroep uitoefent. "Het ene moment reanimeer je een kind, het andere moment ben je bezig met bemiddelen." Lees hier meer over wat er bij komt kijken om agent te zijn. Alles wat je in je hebt. Maak er politiewerk van.
 

Bron: Commerciële redactie Nu.nl