Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Een overstap naar agent met je mbo 4

Je droom achterna? Iets maatschappelijks doen? De benen strekken na een jarenlange kantoorbaan? Er zijn allerlei redenen om een overstap te maken naar de politie. Ook als je al een andere carrière achter de rug hebt. Of juist dan. Jouw werkervaring zal je zeker van pas komen in het politievak.

Terug de schoolbanken in

Als je kiest voor de politie start je met het reguliere voltijds leerwerktraject op mbo 4-niveau. In deze brede beroepsopleiding word je in twee jaar klaargestoomd voor het politievak. Het leuke hiervan is dat de studenten vanuit allerlei achtergronden bij elkaar in de klas zitten. Zij-instromers die vaak al wat ouder zijn en werkervaring meebrengen en jonge studenten die direct vanuit hun schoolloopbaan voor de politie kiezen.

Diploma

Niet zozeer je werkervaring maar het niveau van je vooropleiding bepaalt welke politieopleiding je kunt doen. Met je mbo 4-diploma kom je uit bij de politieopleiding op mbo 4-niveau. Jouw werkervaring zal je zeker van pas komen in het politievak. Ongeacht het werk dat je precies doet. Wel volg je altijd het volledige leerwerktraject voor het politiewerk in de frontlijn. Er zijn geen onderwijsvrijstellingen op basis van je ervaring. Zo laat je zien en toetsen we of je jouw kennis en ervaring kunt toepassen in de politiepraktijk. Dit is nodig om een erkend politiediploma te verkrijgen.

Politie-bachelor

De vernieuwde opleidingen van het hbo-politieonderwijs (rechercheur, politieagent, wijkagent en politieleider) gaan in 2024 van start. Echter, het betreft de verkorte variant voor hbo’ers en wo’ers. De 4-jarige bachelors worden voorlopig niet opengesteld voor inschrijving. Vandaar dat we adviseren je in te schrijven voor de politieopleiding op mbo 4-niveau. 

De overstap financieel

Als je van baan wisselt wil je natuurlijk weten wat dat financieel gaat betekenen. Om de overstap naar de politie aantrekkelijker te maken voor mensen die al salaris gewend zijn, hebben we een overgangsregeling voor werkenden. Je kunt zelf alvast bekijken wat je gaat verdienen met jouw werkverleden.

Bereken je vergoeding als je start aan de politieopleiding