Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voorlichtingen en selectieprocedure politie in corona-tijd

De coronamaatregelen hebben nog steeds invloed op hoe we onze voorlichtingen en selectieprocedure tijdelijk organiseren. We begrijpen dat je daar misschien vragen over hebt. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen. Check of het antwoord op jouw vraag er bij zit!

Veelgestelde vragen (Q&A)

Laatst bijgewerkt: vr 17 juli 2020, 15:00 uur

Corona-gerelateerde vragen

Opleiding Week 41

Opleiding Week 45

Heb je een andere vraag? Stel 'm aan Job
 

1. Ik heb binnenkort mijn selectieonderdeel (deel A of B). Gaat dit door in coronatijd? En hoe?

Er is hard gewerkt aan een alternatieve manier om  jouw selectie door te laten gaan. Je hebt over de voortgang van jouw selectie bericht gehad of je krijgt nog bericht.

Deel A van de selectieprocedure zullen we online afnemen, met uitzondering van de sporttest. Deel B, waaronder het psychologisch onderzoek en een rollenspel, zullen we via beeldbellen doen. Deel C is nu toegevoegd. Deel C bestaat uit een zogenaamde verificatietest (van de online testen) en de sporttest. Deel C vindt plaats op een locatie van de politieacademie. Natuurlijk nemen we hierbij de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in verband met het coronavirus.
Wij nemen contact met je op zodra we jouw selectieprocedure weer oppakken. Daarbij krijg je ook een duidelijke toelichting en instructie. Het is dus niet nodig ons te bellen want je krijgt van ons persoonlijk bericht. 
Je kunt je al voorbereiden op de sporttest. Kijk alvast wat er van je verwacht wordt tijdens deze sporttest en hoe het parcours eruit ziet.  

2. Ik ben ziek. Kan ik de afspraak voor mijn selectieonderdeel verzetten, en hoe? 

Iedere kandidaat is of wordt geïnformeerd over de voortgang van de selectie. Er is hard gewerkt aan een alternatieve manier om  jouw selectie door te laten gaan. Krijg je bericht maar ben je nog ziek? Maak dan een nieuwe afspraak via team Recruitment, tel. 088 6622300.  

3. Gaat mijn intake-afspraak die gepland staat door?

De intake voor de politie-opleiding gaat door, maar dan in een digitale vorm. Je ontvangt een uitnodiging voor het intakegesprek. Hierin staat ook een link naar een presentatie op YouTube. Het is de bedoeling dat je voorafgaand aan het intakegesprek deze presentatie hebt bekeken. Het intakegesprek zullen we vervolgens vanwege de corona-maatregelen met behulp van beeldbellen afnemen. Lees hoe beeldbellen werkt en hoe je je kunt voorbereiden

4. Gaat de afspraak voor de medische keuring door?

De medische keuringen waren uitgesteld. Maar sinds half mei 2020 zijn de medische keuringen weer opgestart. We zijn op dit moment kandidaten aan het inplannen hiervoor. Zodra er voor jou plaats is, krijg je persoonlijk bericht.

5. Mijn opleiding in week 21 is verschoven naar week 33. Wat kan ik verwachten?

De start van deze opleiding verschuift naar week 33 (maandag 10 augustus 2020). Tussen week 21 en week 28 volg je eerst een op maat gemaakt introductieprogramma. Daarin leer je alvast over de politieorganisatie en bereid je je voor op je opleiding. Het introductieprogramma loopt tot en met week 28 (vrijdag 10 juli 2020) en is verplicht. Het zomerverlof loopt van week 29 tot en met week 32. Je hebt van de Politieacademie en je trajectbegeleider persoonlijk bericht ontvangen en daarbij uitleg over de opleiding en het introductieprogramma. 

6. Ik ben in contact gekomen met iemand die het coronavirus heeft of kan hebben. Wat te doen als ik een afspraak heb staan? 

Volg de huidige richtlijnen van het RIVM. Neem geen risico en verzet je afspraak. Neem daarvoor  contact op met team Recruitment, tel. 088-6622300.

7. Ik ben op vakantie in het buitenland en kan niet terugkomen naar Nederland voor een afspraak voor een intake/ selectieonderdeel.

Het is beter om je afspraak te verzetten. Neem hierover contact op met team Recruitment via 088-6622300.

8. Ik woon in het buitenland en heb een uitnodiging voor een selectieonderdeel bij de politie. Hoe nu verder?

Kun je op dit moment niet naar Nederland komen, verzet dan je afspraak. Neem hierover contact op met team Recruitment via 088-6622300.

9. Mijn huidige baan heb ik opgezegd. Hoe nu verder wanneer ik door de corona-maatregelen niet kan starten?

Zit je al in het proces? Dan word je (na selectie, de medische keuring en de screening) aangesteld vanaf de startdatum van je opleiding. Met een aanstelling op zak krijg je ook je vergoeding of salaris.

10. Gaan de voorlichtingen door, en zo ja, hoe?

De voorlichtingen gaan door, als online events. Deze events, in de vorm van live chatsessies, vind je op deze pagina. Je kunt je daar direct aanmelden voor een van de chatsessies.
Staat er geen geschikte datum voor jou bij? Maak dan een alert aan. Dan krijg je een seintje als er weer nieuwe sessies zijn gepland. 

11. Ik kan voor mijn inschrijving mijn diploma nog niet aanleveren. Kan dat op een later moment?

We gaan ervan uit dat je van jouw school bericht krijgt of je geslaagd bent en wanneer je je diploma krijgt. Heb je je diploma ontvangen? Lever dit dan bij ons aan via een uittreksel uit het diplomaregister van DUO (www.duo.nl). Meer informatie hierover staat in je inschrijfbevestiging. Die heb je van ons per e-mail ontvangen.  

12. Ik ben een voormalig politiecollega. Kan ik in corona-tijd de politie een handje helpen? En waar kan ik me dan melden?

Het is fantastisch dat je ons wilt helpen. Dat waarderen we zeer. Op dit moment ervaren we nog geen operationeel probleem. Omdat evenementen en voetbalwedstrijden niet of beperkt doorgaan, zijn er bijvoorbeeld minder controles in de horeca en het verkeer. Maar de situatie kan (in de loop van het jaar) veranderen. Daarom willen we wel graag dat je je aanmeldt! Aanmelden kan op deze pagina.  

13. Ik ga in week 33 starten met mijn hbo-politieopleiding. Kan ik ervan uitgaan dat dat doorgaat?

Net als het reguliere onderwijs heeft ook het politieonderwijs de planning moeten aanpassen. De politieacademie heeft onder andere het startmoment in week 33 moeten annuleren. Zou jij in week 33 starten? Dan heeft team Recruitment contact met jou gehad over de gevolgen hiervan voor jouw inschrijving. 

14a. Ik ga in week 41 starten met de mbo 4-politieopleiding. Gaat dat door? 

Door de ontwikkelingen in het politieonderwijs en de huidige coronacrisis is besloten om de lichting aspiranten van week 41 (niveau 4-opleiding) van dit jaar door te schuiven. Iedere kandidaat die met deze opleiding zou starten heeft inmiddels persoonlijk bericht hierover ontvangen of krijgt dat nog. Ben je al aangesteld? Dan kun je naar verwachting voorjaar 2021 starten in het nieuwe basispolitieonderwijs. Lees meer over dit besluit op politie.nl.

14b. Wordt mijn inschrijving voor week 41 automatisch doorgeschoven naar het volgende startmoment in 2021? 

Ja, dat regelen wij voor je. Tenzij je hebt aangegeven dat je dit niet wilt.  

14c. Ik zit al in de selectieprocedure/ ik zit al in het screeningproces voor week 41. Gaat dit gewoon door?  

Zit je al in de selectieprocedure en ben je in de komende weken uitgenodigd voor een selectieonderdeel? Dan gaat dit gewoon door. Dat geldt ook voor de screening. 
De selectieonderdelen die je al succesvol hebt doorlopen, hoef je straks niet opnieuw te doen. De resultaten van de selectieonderdelen blijven 2 jaar geldig. Die van de screening een half jaar.  

14d. Mijn medische keuring was positief. Blijft mijn medische keuring geldig voor de opleiding in 2021? 

Je medische keuring is een half jaar geldig. Er komt vermoedelijk een oplossing voor kandidaten van wie de medische keuring ouder is.

14e. Ik had me aangemeld voor een eerder startmoment maar ben doorgeschoven naar de opleiding in week 41. Krijg ik nu voorrang voor de opleiding in 2021? 

We weten op dit moment nog niet precies hoe de invulling van 2021 eruit gaat zien. Je krijgt van ons bericht zodra we meer weten.

14f. Ik ga in week 41 starten met de mbo 2-politieopleiding. Gaat dat door? 

Ja, deze opleiding start gewoon, zoals gepland, in week 41.

14g. Kan ik als mijn mbo 4-opleiding in week 41 verschuift naar 2021 in plaats daarvan de mbo 2-politieopleiding in week 41 gaan volgen? 

Dit kan, maar om door te stromen naar een mbo 3-functie ben je afhankelijk van de mogelijkheden die de politie je biedt. Dit is geen gegarandeerd loopbaanpad. Je kunt hierover contact opnemen met je recruiter of met het algemene nummer van team Recruitment via 088-6622300.  

14h. Waarom is er nu wél een openstelling van de (politie-)opleiding tot Persoonsbeveiliger?    

De vacatures of opleidingsplaatsen voor Persoonsbeveiliger staan open vanaf 1 juni 2020 (opm. inmiddels gesloten). Deze gecombineerde politie- en persoonsbeveiligingsopleiding start ook 'pas' in 2021. Het verschil met de mbo 4-politieopleiding zit onder andere in het selectietraject voor deze opleiding. Die is uitgebreider. Je wordt niet alleen getoetst op de eisen voor politieagent, maar ook op de eisen voor de functie van persoonsbeveiliger. Het traject duurt dan ook langer. Het gevraagde profiel voor deze specialistische politiefunctie is ook anders dan voor de reguliere politieopleiding. Heb je interesse? Lees meer over dit selectie-en opleidingstraject. Voor deze functie moet je wel opnieuw solliciteren! Het kan zijn dat je een aantal onderdelen van de selectieprocedure niet meer hoeft te doen. Tenminste, als je deze al gedaan en gehaald hebt.  

15. Ik start in week 45 met de hbo-masteropleiding recherche (recherchekundige)/ hbo-politieopleiding bachelor of policing (politiekundige). Gaat deze door? 

Ja, deze opleiding start gewoon, zoals gepland, in week 45.