Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Mijn eerste keer... werken in de meldkamer

Meldkamer politie: never a dull moment. Onze dienst is nog nauwelijks gestart of bám, drie rode prio 1-meldingen verschijnen alarmerend snel achter elkaar op het scherm voor ons. ‘Er wordt hier geschoten!’ ‘Er wordt hier met geweld iemand een busje in geduwd!’ Mijn collega’s van de 112-intake hebben stuk voor stuk burgers in paniek aan de telefoon. ‘Er rijdt hier kei-hard een busje de wijk uit!’ Alle melders blijken zich op slechts tientallen meters afstand van elkaar te bevinden. Wat is hier aan de hand?

Opleiding meldkamer

Veel tijd om over die vraag na te denken heb ik niet. Gehandeld moet er, en wel meteen. Door mij. Ik zit nog in mijn opleidingstraject voor de meldkamer en zó’n grote melding heb ik nog niet eerder meegemaakt. Mijn coach zit naast me en zonder aarzeling gaat de knop om. Snel scan ik: conflict, schietpartij, ontvoering – wat moet er eerst gebeuren? Meteen stuur ik een busje die kant op en vanuit de meldkamer bepalen we hoe we de wijk afzetten – hoe hebben we de grootst mogelijke kans om de dader te pakken?

Je hoofd erbij houden

Gelukkig is er net een wisseling van de wacht, waardoor er veel agenten snel ter plekke kunnen zijn. Al snel zit er een wagen met collega’s achter het voertuig aan, en een achtervolging door de woonwijk wordt ingezet. Zo’n bewegend incident is een van de lastigste dingen: je probeert de vluchtwegen te blokkeren, terwijl die voortdurend veranderen.
Ondertussen praat iedereen door elkaar op de lijn: ‘Hier wordt een vuurwapen uit raam gegooid’, roepen de collega’s vanuit de wagen. ‘En hier nog meer spullen!’ Ik moet op zo’n moment scherp zijn: waar precíes? ‘Ik heb nu agenten nodig bij het startadres,’ meldt de officier van politie, die ter plekke de leiding heeft, er doorheen. Ik coördineer de vragen en meldingen op de lijn; mijn collega naast me belt de een na de ander. De hondengeleider en forensische opsporing moeten naar de plek waar het bewijsmateriaal uit het raam is gegooid. ‘Het slachtoffer wordt de bus uitgeduwd!’ horen we ondertussen alweer vanuit de wagen. Een tweede wagen rijdt er snel heen. Een ambulance moet paraat staan. Maar eerst moet het veilig zijn.

Orde scheppen in de chaos

Op deze plek in de meldkamer ben je de schakel voor ie-de-reen. Jij hebt het overzicht. Dan is het zaak dat je rustig blijft praten. Want jouw rust is de houvast voor de mensen op straat. Als jij hoog in je ademhaling zit, krijgen zij ook stress. Gelukkig blijf ik van nature rustig bij paniek. Maar dat neemt niet weg dat ik met rode wangen meetyp. Tijd voor koffie of toiletbezoek is er niet – dan ben je blij dat je collega’s een glaasje water brengen. De situaties die je in de meldkamer voorgeschoteld krijgt, kunnen heel chaotisch zijn. Dat is zowel het lastige, als juist de uitdaging van het werk: orde scheppen in de chaos. Om te ervaren hoe het werk op straat is, draai ik wel eens een dienst mee met collega’s van een basisteam.

De leiding durven nemen

Uiteindelijk wordt de vluchtauto klemgereden. Maar klaar is het nog niet: de daders rennen verschillende kanten op. Wij luisteren mee vanuit de meldkamer, sturen meer mankrachten, en gelukkig worden ze allebei snel gepakt. Als in een slechte film blijkt er dan toch nóg eentje in de bosjes te zitten, terwijl de ambulancebroeders al onderweg zijn! Dat had niemand voorzien – maar gelukkig wordt ook deze persoon snel in de boeien geslagen. Als het slachtoffer behandeld is en de persvoorlichting te woord gestaan, kan ik eindelijk even mijn benen strekken.
Rust in panieksituaties, dat moet in je karakter zitten voor dit politiewerk. Bij mij werkt het zo: hoe heftiger het wordt, hoe meer ik in de praktische handelmodus ga. Ik wíl ook dat overzicht. Daarom past dit werk goed bij me. De leiding durven nemen is ook belangrijk. Jij hebt het overzicht, en van daaruit moet je prioriteiten stellen en beslissingen nemen: dit moet eerst, dan dat.

Training meldkamer politie

Ik heb geen politie-achtergrond – ik deed de hotelschool. Toch zijn er wel raakvlakken. Goed kunnen luisteren, aanvoelen wat iemand nodig heeft, dienstverlenend zijn én de leiding kunnen nemen. Verder heb ik het moeten leren in de praktijk. Om te ervaren hoe het werk op straat is, draai ik ook wel eens een dienst mee met collega’s van een basisteam.
Je wordt natuurlijk wel getraind voor het werk in de meldkamer: eerst krijg je een cursus voor alle systemen, dan kijk je mee bij de aanname en de uitgifte. Onder begeleiding van een coach ga je vervolgens zelf aan de slag. In het begin denk je wel: jeetje, wat komt er allemaal binnen. Het is best heftig werk. Maar mijn coach hielp me goed, en gaf me vertrouwen.
Na afloop van de achtervolging ben ik gaan zitten met de leiding. Het was natuurlijk mijn vuurdoop. Hoe ging het? Hoe gaat het met jou? Het is prettig dat daar aandacht voor is. We hebben rustig kunnen evalueren, ook bij de debriefing met het team. Zo’n groot incident geeft vertrouwen: ik kan dit.

Meldkamer vacatures

Ook werken bij de politie in de meldkamer? Check hier alle meldkamer vacatures en meer informatie over dit vakgebied.