Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Wat doe je als softwaretester bij de politie?

Vingerafdrukken gevonden op een plaats delict? We vergelijken deze met de ruim zes miljoen vingerafdrukken in HAVANK, de database waarin we biometrische gegevens opslaan. Dit is complexe software die continu wordt vernieuwd en waar we als politie alles van willen begrijpen. Mark is een van de IT’ers die zorgt dat HAVANK straks in eigen beheer draait, zodat rechercheurs matchende vingerafdrukken in onze database nog makkelijker kunnen opsporen.

In eigen hand
“Ons team is een leuke mix van tien mensen, we noemen onszelf Bio-men. En ja, er zijn zeker ook vrouwen in ons multidisciplinaire team. We implementeren op dit moment een nieuwe versie van HAVANK. Samen met collega’s organiseer ik laagdrempelige sessies waarbij we eindgebruikers door de probeerversie laten klikken. Wat valt hen op? Lopen zij ergens tegenaan? Deze test geeft mij als softwaretester belangrijke informatie om het systeem nog beter te maken. Waar voorheen de leverancier de probleemoplosser was, hebben we dat binnenkort in eigen hand. Als er dan taken in het systeem vastlopen, komen de gebruikers van HAVANK naar ons.”

Ruimte voor ontwikkeling
“Wat fijn is, is dat je veel contact hebt met de eindgebruikers van HAVANK. Je ziet dat de applicatie gebruikt wordt en dat de rechercheurs die hiermee werken de applicatie ook echt nodig hebben. Zonder HAVANK wordt een dader misschien wel nooit opgespoord. De komende tijd ligt er ook een grote uitdaging in het implementeren van SharePoint; een online platform waarmee we als politieorganisatie allerlei gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Dus ook de gegevens uit HAVANK. Omdat we binnen ons team alle ins en outs van SharePoint willen kennen, verdiep ik mij de komende tijd in dit platform, samen met een collega. Als je je verder wilt ontwikkelen, is daar dus zeker ruimte voor. We weten dan ook van elkaar waar we ons verder in willen ontwikkelen.”

Maatschappelijk belang
“Het eerste wat mensen vaak vragen als ik zeg wat ik doe, is of ik hun vingerafdruk kan terugvinden in de database. Natuurlijk kan en doe ik dat niet, maar het is wel leuk dat mijn werk zo tot de verbeelding spreekt, als in een film. In mijn werk vind ik een maatschappelijk doel belangrijker dan een economisch doel. En hoewel ik niet per se gedacht had ooit voor de politie te gaan werken, past het wel. Het maatschappelijk belang geeft een extra dimensie aan de dingen die ik doe. Veel mensen krijgen pas met de politie te maken als er iets goed mis is. Hier schuilt voor mij een uitdaging om mensen te vertellen wat de politie nog meer doet. Er komt veel meer bij kijken waar mensen geen weet van hebben.”

Irisscan, loopje of gelaatsafdruk vergelijken
“Met biometrie was ik voordat ik hier werkte nog niet bekend. Een mooie uitdaging om hiermee aan de slag te gaan. En er komt nog veel nieuws aan. Naast vingerafdrukken zijn er nog meer biometrische kenmerken waarop je vergelijkingen kunt loslaten. Neem de irisscan, een gelaatsafdruk of de manier waarop iemand loopt. Interessante ontwikkelingen waar we in de toekomst veel mee kunnen. Ook op het gebied van automatisering valt nog veel te ontdekken. Hierin zou ons team ook zeker iets kunnen betekenen.”


Mark van Kesteren, softwaretester Havank