Vergroot jezelf Kombijdepolitie

De PSI-opleiding: in 14 weken van burger naar opsporingsambtenaar

Job Ekhart is onderwijscoördinator van de PSI-opleiding aan de Politieacademie. Hij heeft samen met zijn team de opleiding ontwikkeld voor mensen die de overstap willen maken van burger naar opsporingsambtenaar. De opleiding - die 14 weken duurt - is bedoeld voor iedereen die binnen een specialistische politiefunctie gaat werken, oftewel een ESI-functie. Gedurende deze periode leren studenten alles wat ze nodig hebben om zich voor te bereiden op hun toekomstige taken binnen de politie.

Wat is executief?

De term 'executief' komt vaak voor in de politiecontext, maar wat houdt het precies in? Volgens Job betekent het niet automatisch dat je wapens draagt. ,,Executief betekent dat je bent aangesteld voor de uitvoering van de politietaak. Het wordt vaak gekoppeld aan het dragen van wapens, maar dat is slechts een klein onderdeel. Het gaat erom dat je specifieke inzet hebt voor het vakgebied waar je expertise ligt."

Dit betekent dat je als specialist niet breed inzetbaar bent, maar je focust op een specifiek terrein waarin je goed getraind bent. 

De opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzet (PSI)

De opleiding is een combinatie van klassikale lessen op de Politieacademie in Leusden, online sessies en zelfstudie. Elke week krijgen de studenten één dag les op de academie en twee online momenten. De rest van de tijd is er ruimte voor zelfstudie, zodat de studenten zich optimaal kunnen voorbereiden op hun rol als opsporingsambtenaar.

Eerste kennismaking met de politie

De overstap van burger naar opsporingsambtenaar is niet altijd even makkelijk. Veel nieuwe studenten hebben eerst veel vragen over hun nieuwe rol. ,,We merkten dat mensen vaak in de war waren over hun positie. Ze waren zowel werknemer van de politie als student aan de Politieacademie", zegt Job.

Om deze overgang te vergemakkelijken, kregen de studenten een zogenaamde 'soft landing'. Twee weken voor de start van de opleiding gaan de studenten al aan de slag in hun team. Zo maken ze kennis met de dagelijkse praktijk en krijgen ze alvast een beeld van hun toekomstige werkzaamheden. Dit helpt hen om beter voorbereid aan de opleiding te beginnen.

Van burger naar opsporingsambtenaar

De PSI-opleiding is niet bedoeld om studenten vaktechnisch op te leiden voor hun toekomstige functie, maar om ze voor te bereiden op het werk van een opsporingsambtenaar. ,,We hebben andere, meer gespecialiseerde opleidingen voor de technische vaardigheden die je later nodig hebt", legt Job uit.

De focus van de PSI-opleiding ligt op de mentale omslag die studenten moeten maken. Ze leren hoe ze feiten moeten analyseren en keuzes maken over bijvoorbeeld het aanhouden van iemand of het in beslag nemen van bewijs. ,,Studenten leren ook hoe ze een proces-verbaal opstellen. Dit is een andere manier van denken dan ze waarschijnlijk gewend zijn."

Theorie en praktijk

De eerste acht weken van de opleiding zijn vooral theoretisch. Na deze periode volgt een toets, waarin de studenten moeten laten zien dat ze de basiskennis van hun toekomstige vak goed beheersen. ,,Het is belangrijk dat je als opsporingsambtenaar parate kennis hebt. Stel, je bent een expert op het gebied van cybercrime, dan moet je bij een doorzoeking bijvoorbeeld snel kunnen bepalen of je een computer of modem wel of niet mag in beslag nemen", legt Job uit.

Dit soort praktische situaties komen later in de opleiding ook aan bod, zodat studenten goed voorbereid zijn op hun toekomstige rol.

Lesdagen in Leusden

De lesdagen in Leusden bieden verdieping op de theorie. Tijdens deze dagen werken studenten niet alleen aan opdrachten, maar krijgen ze ook gastlessen van experts, zoals een officier van justitie. ,,Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de module gespreksvaardigheden. We werken dan met acteurs om studenten in realistische situaties te plaatsen. Gespreksvaardigheid is cruciaal voor een opsporingsambtenaar, vooral als je informatie moet verzamelen", legt Job uit.

Deze gesprekken draaien vaak om het verkrijgen van specifieke informatie, waarbij de zeven gouden W's (wie, wat, waar, wanneer, waarom, welke wijze) de basis vormen.

Een diverse mix in de klas

De studenten die de PSI-opleiding volgen, komen uit verschillende hoeken van de samenleving. De leeftijden variëren van jong tot oud en de werkervaringen zijn ook heel divers. ,,We hebben mensen die jarenlang bij commerciële bedrijven hebben gewerkt, maar ook mensen die twintig jaar bij een bank hebben gezeten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal bewust kiezen om hun expertise in te zetten voor de politie. Van jong tot oud willen ze maatschappelijk relevant werk doen", vertelt Job.

De studenten worden zorgvuldig geselecteerd, want voor deze opleiding zijn alleen gemotiveerde kandidaten geschikt.

Conclusie

De PSI-opleiding biedt een solide basis voor iedereen die de overstap wil maken naar een specialistische functie binnen de politie. De combinatie van theorie, praktijk en gastlessen zorgt ervoor dat studenten goed voorbereid zijn om hun werk als opsporingsambtenaar te starten. Door de afwisseling van lesdagen, zelfstudie en online momenten, is de opleiding flexibel en goed in te passen in de drukke agenda’s van de studenten.

Job sluit af met de boodschap: ,,Deze opleiding zorgt ervoor dat je als burger klaar bent voor de politie en voorbereid bent om maatschappelijke relevantie toe te voegen."