Vergroot jezelf Kombijdepolitie

De PSI-opleiding: in 14 weken van burger naar opsporingsambtenaar

Job Ekhart is onderwijscoördinator van de PSI-opleiding bij de Politieacademie. Job stond ook aan de wieg van deze opleiding van burger naar opsporingsambtenaar. Iedereen die binnen een ESI-functie (specialistische politiefunctie) gaat werken volgt eerst de 14-weekse opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzet, of PSI-opleiding. Studenten hebben een dag per week les aan Politieacademie in Leusden. Daarnaast zijn er wekelijks twee online momenten. De rest van de tijd besteden studenten aan zelfstudie.

Wat is executief?

De PSI-opleiding leidt op voor een executief specifieke inzet, of ESI-functie. Wat is nou eigenlijk executief? Job: “Executief wordt vaak gekoppeld aan wapendragend, maar dat klopt niet. Executief betekent aangesteld voor de uitvoering van de politietaak. Alleen die was altijd breed en daar is nu een specifieke inzet naast gekomen, zodat je niet breed wordt ingezet maar alleen op het terrein waar jij expertise in hebt.”

Eerste kennismaking 

“De politie heeft de keuze gemaakt om experts van buiten de organisatie binnen te halen. We ontdekten dat mensen bij het starten van de PSI-opleiding nog veel vragen hadden. Want als je net binnenkomt kan het verwarrend zijn dat je werknemer bent van de politie, maar student aan de Politieacademie. Daarom hebben we ervoor gezorgd dat ze een ‘soft landing’ krijgen. Dat betekent dat studenten twee weken voordat de opleiding start al in hun team zijn geweest. Ze maken dan al kennis met de politie en het team waarin ze komen te werken. Zo krijgen ze al een beeld van wat hun positie en werkzaamheden straks gaan zijn.” 

De PSI-opleiding 

De PSI-opleiding is niet bedoeld om de studenten vaktechnisch voor hun toekomstige functie op te leiden. Job: “Daar hebben we weer andere opleidingen voor, die je eventueel na de PSI nog doet. De PSI-opleiding helpt je om van burger naar opsporingsambtenaar te gaan. Een opsporingsambtenaar moet de feiten op een rijtje kunnen zetten en dan een keuze maken: ben ik bevoegd om aan te houden of niet. Neem ik in beslag of niet. Studenten leren ook een proces-verbaal opmaken. Al die onderdelen vragen een andere manier van denken dan de meesten gewend zijn.”

De theorie

De eerste 8 weken van de PSI-opleiding gaan vooral over de theorie. Dan volgt een toets. Job: “Dan komt het erop aan dat je als opsporingsambtenaar parate kennis hebt. En dat is belangrijk, want als medewerker specifieke inzet ga je straks mee naar de doorzoeking van een woning, omdat jij bijvoorbeeld de expert bent op cybergebied. Dan moet je wel weten of je een computer of modem wel of niet in beslag mag nemen.” 

Lesdagen in Leusden

Tijdens de lesdagen op de Politieacademie in Leusden krijgen de studenten verdieping in de lesstof en werken ze opdrachten uit. Job: “Verder is er een aantal gastlessen van onder meer een officier van justitie.  Er zijn ook altijd twee of drie dagen met acteurs, tijdens de module gespreksvaardigheden. Want gespreksvaardigheid is ook een van de competenties die elke opsporingsambtenaar hoort te hebben. We richten ons daarbij met name op het informatieverzamelend gesprek. En dat blijkt vaak toch een ander soort gesprek te zijn dan wat mensen in hun vorige functie altijd gevoerd hebben. Informatie verzamelen doe je als opsporingsambtenaar dus ook weer met die specifieke bril op.  De zeven gouden w’s helpen je daarbij: wie, wat, waar, wanneer, waarom en op welke wijze.’ 

Een mix van mensen in de klas

“Onze klassen bestaan uit maximaal 20 mensen. De leeftijd van studenten is heel divers. Er zitten mensen bij die 25 jaar bij een bank hebben gewerkt. Of mensen die jarenlang bij een commercieel bedrijf werkten. En ook jonge mensen die graag bij de politie willen. Maar stuk voor stuk zijn het zeer gemotiveerde mensen die echt bewust kiezen om hun expertise in te zetten voor de politie. Van jong tot oud willen ze maatschappelijk relevant werk doen.”