Goed op details letten
Quinten vindt zijn werk erg interessant, omdat hij constant gefocust moet zijn. "Soms is het rustig, maar als er iets onverwachts gebeurt, moet je snel kunnen reageren. Je kijkt altijd naar beelden van belangrijke plekken, zoals ambassades. En je let op verdachte dingen voordat er iets misgaat. Je helpt mensen veilig te blijven, ook al merken ze dat vaak niet", zegt Quinten.
De belangrijkste taak van een beeldcentralist is het observeren van beelden van belangrijke locaties en het herkennen van vreemd gedrag. "Dit kan van alles zijn, zoals verdachte bewegingen bij diplomatieke gebouwen. Het is belangrijk om goed op details te letten en snel te handelen als dat nodig is."
Wat voor een persoon past goed in deze functie?
"Je moet goed kunnen concentreren, ook als het rustig is. Snel kunnen schakelen en goed kunnen communiceren is ook belangrijk, omdat je vaak met andere afdelingen van de politie samenwerkt. Ook is het belangrijk dat je goed kunt rapporteren, zodat je collega's snel de juiste informatie krijgen."
Er zijn verschillende opleidingen en trainingen die je kunt volgen voor deze functie, zoals de BOA-opleiding of de spottersopleiding. Quinten zegt: "We zorgen dat we altijd voorbereid zijn op het onverwachte."
Waarom zou je beeldcentralist worden?
"Omdat je werkt in een gespecialiseerde en diverse omgeving en elke dag bijdraagt aan de veiligheid van anderen. Als je goed kunt opletten en het fijn vindt om onder druk te werken, is dit de juiste baan voor jou."

Hoe ziet een werkdag eruit voor een beeldcentralist?
"Onze dag begint met een briefing, waarin we de bijzonderheden van de afgelopen 24 uur bespreken. Daarna kijken we naar beelden van belangrijke locaties. Als we iets opvallends zien, melden we dat meteen. We zorgen ervoor dat we regelmatig pauzes nemen, zodat we scherp blijven."
Het samenwerken met andere afdelingen is ook belangrijk. "We hebben 24/7 toegang tot camera's die belangrijke plekken in de gaten houden. Zo kunnen we verdachte situaties snel doorgeven aan collega's op straat."
Hoe werd Quinten beeldcentralist?
"Mijn carrière begon anders. Ik heb eerst de opleiding tot onderwijsassistent gedaan en werkte een jaar op een middelbare school. Toen ik besloot om bij de politie te gaan werken, zocht ik een rol waarbij ik mijn sterke punten, zoals goed kunnen letten op details, kon gebruiken. Omdat ik in een rolstoel zit, moest het werk ook vanuit een rolstoel kunnen. Als ik gezond was geweest, was ik graag als agent op straat gaan werken, maar dat is vanuit een rolstoel helaas niet mogelijk. Ik besloot de functie van beeldcentralist te proberen. Het bleek de perfecte baan voor mij. En een hele goede vervanger voor het agentenwerk omdat ik zo toch een beetje dat gevoel krijg."
Wat Quinten het mooiste aan zijn werk vindt?
"We voorkomen vaak incidenten. Omdat we vroeg afwijkend gedrag zien, kunnen we snel handelen en andere collega's waarschuwen. Dit helpt ons om grote incidenten te voorkomen, wat voor ons een groot succes is, ook al merken de meeste mensen het niet."
Quinten vindt het ook fijn om in een team te werken. "We zijn een hechte groep die elkaar helpt scherp te blijven. De afwisseling tussen werk en pauze zorgt ervoor dat we geconcentreerd blijven. We hebben een divers team, wat zorgt voor een fijne werksfeer. Ook al werk je binnen, je voelt je echt een deel van het team en draagt bij aan de veiligheid van de samenleving."
Wil jij ook doen wat Quinten doet? Dan is dit misschien dé functie voor jou! Bekijk hieronder het huidige aanbod aan vacatures voor beeldcentralist.