Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Bureau Maastricht-agent Can: "Je komt in een totaal andere wereld"

Can (32) verhuisde op jonge leeftijd vanuit Noord-Brabant naar Maastricht. Een stad waar hij zich helemaal thuis voelt. Na het volgen van de (toen nog) 3-jarige politieopleiding startte Can in 2022 als hoofdagent uiteraard dan ook in… Maastricht. “Het politiewerk heeft mijn leven echt veranderd. Ook al is de stad je bekend, je komt terecht in een totaal andere wereld.”

Wat vond je van de selectieprocedure?

“Ik vond de selectie goed te doen. Mijn advies: Zorg ervoor dat je fit bent en in staat bent om goed na te denken. Het rollenspel dat je krijgt is zeker van toegevoegde waarde. Ik weet nog dat ik dacht: ‘Wow, wat gebeurt hier!’, maar uiteindelijk zijn dit casussen die je op straat ook gaat meemaken. Daar word je je dan wel goed bewust van. "

Hoe ben je bij de politie gekomen?

“Ik werkte al ruim 10 jaar bij een supermarkt en vond dat het tijd was voor iets anders. Op social media kwam ik een advertentie tegen van ‘Kom bij de politie’. Ik werd hierdoor aangewakkerd, werd enthousiast, ging solliciteren en werd aangenomen. Het is dus niet zo dat het een jongensdroom van mij was, maar ik ben enorm blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Er gaat echt een andere wereld voor je open. Je stapt uit je comfortzone en je ontwikkelt jezelf flink, ook op persoonlijk vlak. Je wordt dan wel geen superhuman, maar wel een beter mens.”

Hoe was je opleiding?

“De opleiding vond ik erg leuk. Je leert zo ontzettend veel, maakt nieuwe vrienden en doet veel (unieke) ervaringen op. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan pepperen en gepepperd worden. Oef, als ik er weer aan terugdenk, voel ik het alweer branden. Tja het is zeker niet fijn, maar als agent wel belangrijk om te weten wat dit met iemand doet.”

Werken in Maastricht, wat betekent dit?

“Wat in Maastricht gebeurt, gebeurt eigenlijk overal in Nederland. Wel merk je dat er in Maastricht veel handel is in verdovende middelen. In Nederland wordt wiet gedoogd, dus Belgen en Duitsers komen naar ons land toe en gaan op straat op zoek naar drugs. Dit geeft veel problemen. 
Daarnaast hebben we te maken met mobiel banditisme waardoor we regelmatig achtervolgingen over de grenzen heen hebben. Stiekem vind ik dat wel supertof. Dit betekent dat we dus ook veel samenwerken met de Belgische en Duitse politie.
En doordat we bij de grens zitten, zijn er in Maastricht veel nationaliteiten aanwezig, ook onder studenten. Maastricht is namelijk een echte studentenstad. De regels in Nederland wijken hier en daar wel af van andere landen. Dit brengt soms uitdagingen met zich mee.”

Hoe is het contact met de studenten in het team?

“Ik ben in Maastricht het aanspreekpunt voor studenten, dat is mijn neventaak. De studenten kunnen met allerlei vragen, klachten en problemen bij mij terecht. Ik spreek ze dus veel, ook tijdens de introductieweek ‘INKOM’ die laatst weer plaatsvond. Alleen zijn dan bijna alle studenten dronken en lopen de gesprekken net even anders. Je maakt tijdens zulke dagen veel grappige dingen mee, maar je moet soms ook echt optreden om de rust terug te krijgen.”

Werk je veel samen met andere bureaus in Nederland?

“Maastricht heeft sinds kort een samenwerking opgezet met bureaus in Amsterdam. Collega’s uit beide plaatsen kunnen een aantal diensten bij elkaar draaien. Een soort van uitwisseling om te ervaren hoe het is om in een andere stad te werken. Dit is goed voor netwerken en je leert veel van elkaar. Het verschil tussen de bureaus in Maastricht en Amsterdam is onder andere dat Maastricht één groot bureau heeft, hier zitten alle facetten bij elkaar en hebben we veel korte lijntjes. Dagelijks lopen hier tientallen collega’s rond. In Amsterdam zijn de collega’s verdeeld over meerdere bureaus in de stad.
Ondanks, of misschien juist dankzij, dat we in Maastricht met veel collega’s op één plek werken, kennen we elkaar allemaal. De sfeer op het bureau is erg goed. Ik lach dagelijks!”

Welke melding of actie is je tot nu toe echt bijgebleven?

“Er waren in een periode knetterveel inbraken. Ik heb toen een verdachte opgepakt en hierdoor kon ik in één keer meer dan twintig zaken oplossen. We kunnen lang niet alles tot een goed einde brengen, dus het is dan super als je in één keer zoveel zaken oplost met als gevolg allemaal blije burgers. Dan word ik ook blij.”

Politiewerk kan zwaar zijn, hoe ontspan jij?

“Zodra ik klaar ben met mijn werk, dan laat ik het werk ook echt los. Ik schakel af en ga sporten (voetbal staat bij mij op nummer 1) of gamen, maar dit laatste kost vaak wel veel tijd.”, zegt Can met een lach op zijn gezicht. “Ook ga ik regelmatig met vrienden uiteten. We proberen dan nieuwe plekken uit, niet alleen in Maastricht maar ook in België of Duitsland. Dat is het voordeel als je zo dicht bij de grens woont.”

Wat vind je ervan dat je nu meedoet aan een tv-serie?

"Tijdens de opnames werd ik al regelmatig herkend. Ook als Ewout er niet bij was. Ik ben heel benieuwd hoe die herkenbaarheid na de uitzendingen is. Het is erg leuk om te doen en we hebben veel lol samen. Wel hebben mijn werkpartner Lars en ik tot nu toe nog niet veel spannende incidenten meegemaakt. Hoewel, wij vinden het niet zo spannend, de kijker misschien wel. Dat merken we ook aan de producers. Waar wij iets heel normaal vinden, vinden zij iets heel leuk, spannend of speciaal."

Hoe zie jij je politiecarrière verder voor je?

“Ik vind mezelf echt nog een beginner en wil me nu vooral eerst focussen op het opdoen van meer ervaring op straat. Er valt nog genoeg te beleven en te leren en daarnaast heb ik het erg naar mijn zin, dus voorlopig blijf ik lekker zitten waar ik zit.”

Tot slot: wil je nog iets meegeven aan de lezer?

“Zoals bekend komt de politie echt mensen tekort. Mijn advies is dan ook: wil je een switch maken? Overweeg dan zeker de politie. Daar leer je dingen die je nergens anders leert.”

Wil jij ook bij de politie? Schrijf je in voor de politieopleiding of lees eerst de andere persoonlijke ervaringen van agenten en politiestudenten.