Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Werken bij Milieu

Illegaal handelen in pesticiden, een boer die door mestfraude de milieuwet overtreedt, bedrijven die afval en grond vermengen om de verwerkingskosten te drukken, een bedrijf dat chemische stoffen loost in de natuur, xtc-producenten die afval dumpen: stuk voor stuk criminele activiteiten die het milieu en vaak ook de volksgezondheid in gevaar brengen. Wil jij milieucriminaliteit stoppen? Lees snel verder om te ontdekken welke functie binnen Milieu bij je past.

Wist je dat je ook milieurechercheur kan worden zonder basispolitiediploma? Je volgt dan een interne opleiding van 14 weken, waarin je de bevoegdheid tot opsporing verkrijgt en leert over de politiecontext. Juist rechercheurs met diverse achtergronden zijn een waardevolle toevoeging voor onze teams. 
Lees meer over de opleiding van 14 weken.

Milieudelicten opsporen

Een milieurechercheur bestrijdt milieucriminaliteit. Je spoort bedrijven en personen op die zich niet aan milieuregels houden en pluist hun hele netwerk uit om het milieudelict zo grondig mogelijk aan te pakken. Veel milieudelicten zijn zo complex, dat verschillende expertises nodig zijn. Binnen jouw team werken ook financieel en digitaal specialisten. Jullie onderzoeken geldstromen, bedrijfsstructuren en rapporten. Als milieurechercheur neem je ook veel verhoren af, zeker als grote organisaties betrokken zijn bij een delict.

"Van directeuren tot secretaresses en advocaten; bij een milieudelict zijn vaak behoorlijk wat verhoren nodig om de mensen te vinden die verantwoordelijk en medeplichtig zijn", vertelt milieurechercheur Frans. Het doel: waarheidsvinding. En een schonere wereld natuurlijk. Of, zoals milieurechercheur Yvette zegt: "Milieucriminaliteit gaat over je gezondheid. Wat is er nu belangrijker dan je gezondheid?".

Verzamelen, verhoren en vormen dossier

Met al die informatie bouw je een dossier op voor je zaak. Sommige milieuzaken duren een paar weken, andere jaren. Uiteindelijk bepaalt een officier van justitie wanneer het genoeg is voor een rechtszaak. Ook tijdens een proces kun je als milieurechercheur opdracht krijgen tot verder onderzoek. Het eindigt pas met een uitspraak van de rechter.

Samenwerken tegen milieucriminaliteit

Milieubescherming is niet alleen een verantwoordelijkheid van de politie. Afhankelijk van het onderzoek werk je veel samen met partners als de omgevingsdiensten van gemeenten en provincies, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Douane. Je wisselt veel informatie met elkaar uit. De milieurecherche ondersteunt andere partijen wanneer nodig. Frans: ‘Als een omgevingsdienst een illegale stroper in het vizier heeft, dan springen wij bij op het moment dat we hem op heterdaad moeten pakken.’ 
 

Wat maakt een goede milieurechercheur?

Een milieurechercheur heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel voor de natuur en een gezonde leefomgeving. Frans: "We hebben maar één aarde - en die raakt op. Bovendien komen de karper, het edelhert en de wolf zich niet melden bij de politie. Ik wil de witteboordencriminelen oppakken die willens en wetens onze aarde naar de knoppen helpen voor hun eigen financieel gewin." 

Wat vooral een goede milieurechercheur maakt, is de sterke drang om zaken tot op de bodem uit te zoeken. "Je moet echt van opsporing houden. Waarom heeft iemand (een verdachte) iets gedaan? Je wil in ieder onderzoek het onderste uit de kan halen", zegt Yvette. "Hoe vaardig ben jij in dingen uitvogelen? Daar komt het op neer", aldus Frans.

Verder is het van belang dat je complexe onderzoeken kunt leiden en daarin goed samenwerkt met alle betrokken partijen. Het is mooi meegenomen als je kennis van wet- en regelgeving op het gebied van milieu hebt, maar deze kun je ook leren. Dus het is goed als je je wil blijven ontwikkelen. 

Verschillende specialisaties bij Milieu

Als jij over specialistische kennis beschikt, kan dat goed van pas komen in de bestrijding van milieucriminaliteit. Het werkterrein milieu is breed en complex. Vaak zijn meerdere (inter)nationale wetgevingen en regelingen van toepassing op zaken in de onderzoeken doe wij draaien. Naat digitaal en financieel rechercheurs, zoeken wij ook collega's met bijvoorbeeld een juridische of bestuurskundige achtergrond. 

Je kunt ook als agent in een basisteam werken en een specifieke milieutaak hebben. Dan moet je wel eerst de reguliere basispolitieopleiding volgen. De milieuagenten zijn de oren en ogen in het veld en kunnen net dat missende puzzelstukje geven in een onderzoek. Zonder samenwerking geen opsporing.

Geen politie-achtergrond, wel milieurechercheur worden? Lees meer over de mogelijkheden voor zij-instromers.
 

Maak er politiewerk van

Ben jij een echte speurder en wil je met jouw talent bijdragen aan een betere, schonere én rechtvaardigere wereld? Dan is de politie op zoek naar jou. Bekijk de openstaande vacatures hieronder en ontdek welke functie het beste bij jou past.

Houd mens en milieu veilig, kom werken bij Milieu. 
 

Vacatures

Op dit moment zijn geen vacatures beschikbaar.