Wat leer je tijdens de opleiding?
De basis
Alle bacheloropleidingen aan de Politieacademie starten met een gezamenlijk basisjaar. Je leert vaardigheden zoals aanhouding en zelfverdediging, schieten en eerste hulp door politie, maar ook hoe je een verhoor moet afnemen of een proces verbaal moet schrijven. Je bouwt een brede kennisbasis op het gebied van recht, gedrag & maatschappij en opsporing.
Verdieping tot rechercheur
In leerjaar 2 en 3 wissel je studeren aan de Politieacademie af met het opdoen van praktijkervaring in een rechercheteam. Je leert een rechercheonderzoek van A tot Z te doorlopen. Onderwerpen als bewijsrecht, plaats delict-management, internationale rechtshulp en verhoor komen aan de orde.
Op de site van de Politieacademie vind je info over het programma, de opzet van opleiding en toetsing & examinering.
Studeren in Apeldoorn, recherchewerk in jouw omgeving
De studiebelasting is gemiddeld 38 uur per week. Elk leerjaar hebben wij onderverdeeld in periodes van 12 weken. Het ene moment ben je 12 weken op de Politieacademie in Apeldoorn, en het andere moment werk en leer je 12 weken achter elkaar in een rechercheteam in jouw eigen regio. De schooldagen zijn van maandag tot en met vrijdag, de lestijden tussen 07.00 en 18.00 uur. Is de reisafstand te groot voor jou? Dan kun je woonruimte in (de omgeving van) Apeldoorn zoeken. Je kunt gebruik maken van onze huisvestingsvergoeding. Blijf je liever in je eigen omgeving wonen? Dan vergoeden we jouw reiskosten.
Uniform & uitrusting
In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn. Je draagt dan een politie-uniform en bijbehorende uitrusting, zoals een portofoon, pepperspray en een wapen. Hier mag je niet mee reizen.
Vakantieplanning
- Je hebt vakantie van week 29 t/m week 32. Je hebt dan geen onderwijs.
- Week 52 is een onderwijsluwe week, maar geen officiële verlofperiode.
De Politieacademie
Elke klas bestaat uit kleine leerteams. Een groep van twaalf studenten worden aan elkaar gekoppeld om zo het beste uit zichzelf én uit elkaar te halen. Hierdoor leer je samen te werken, samen te leren en diversiteit te omarmen.
Je krijgt op verschillende manieren les. Voorbeelden hiervan zijn werkcolleges, real-life simulaties en trainingen. Het onderwijs is zo ingericht dat leren zo effectief mogelijk is én dat het motiveert. Zo leer je hoe je een onderzoeksdossier moet opstellen, een veiligheidsanalyse maakt en een review van een opsporingsonderzoek schrijft. Ook ga je zelfstandig met de theorie aan de slag door zelfstudie-opdrachten en online tools. Op de Politieacademie zal met name de toepassing en verdere verdieping van kennis centraal staan.
Wie begeleidt jou tijdens je opleiding?
Je krijgt een eigen studie-, praktijk- en trajectbegeleider. Dit zijn vaste aanspreekpunten tijdens je gehele studie. Zo weten we goed waar je ontwikkelpunten en krachten liggen!