Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken als applicatiebeheerder bij de politie?

Agenten op straat, de medewerkers van de meldkamer, de forensisch rechercheurs en de communicatieprofessionals die intranet bijhouden: alle ruim zestigduizend medewerkers van de politie maken gebruik van het online platform SharePoint. Het is mede aan Lennaert te danken dat het platform en de applicaties die erop draaien 24/7 tiptop functioneren.

Van camerabeelden tot dienstroosters
“Binnen de politie zorgt SharePoint dat iedereen optimaal met elkaar kan samenwerken. Het is een soort samenwerkingsvoorziening waarmee we allerhande informatie kunnen uitwisselen. Van camerabeelden van verdachte situaties tot dienstroosters en van aangiftes van burgers tot financiële rapportages voor het management. Het is mijn taak om te zorgen dat het platform en de applicaties continu beschikbaar zijn en blijven. Dat doe ik vooral proactief: nog voordat de gebruiker er ook maar van iets merkt, signaleer ik – potentiële –problemen en los ze op.”

Onzichtbaar, maar onmisbaar
“Elke dag start ik met een technische controle: werken alle systemen en applicaties zoals ze moeten doen? Ik heb hiervoor een speciaal programma ontwikkeld, waarmee ik automatisch een melding krijg als er een probleem of storing is of dreigt. Zie ik bijvoorbeeld dat een applicatie overbelast begint te raken, dan verhelp ik dit snel voordat het problemen kan opleveren. Dat dit proactieve beheer werkt, is te zien aan het aantal meldingen dat van gebruikers binnenkomt. Dat zijn er hoogstens vier per maand. En dan te bedenken dat elke dag tienduizenden mensen met SharePoint werken. Ik vind het wel grappig dat mijn werk voor de meeste collega’s onzichtbaar is, maar tegelijkertijd erg belangrijk.”

Veel vertrouwen en vrijheid
“Ik hou ervan om uitdagingen aan te gaan. Zo ben ik vijf jaar geleden ook in deze functie terechtgekomen. Ik werkte nog maar kort bij de politie als systeembeheerder en zag dat de afdelingen systeem- en functioneel beheer verantwoordelijk waren voor SharePoint, maar dat er nog geen technisch applicatiebeheer was. Terwijl die mij juist onmisbaar leek voor een vlekkeloze werking. Toen ik aangaf dat ik dat wel wilde oppakken stond de organisatie ervoor open. Dat is trouwens typerend voor de politie. Er wordt altijd geluisterd als je met ideeën komt. Ik hoef maar aan te geven waarom een nieuwe tool of release goed zou zijn voor de infrastructuur en ik mag het negen van de tien keer uitwerken. Dat werkt prettig motiverend, het vertrouwen en de vrijheid die je van de organisatie krijgt.” 

Hecht en informeel team
“Wat mijn werk nog meer zo leuk maakt: de vele contacten die ik heb. Binnen de Dienst ICT zweef ik een beetje tussen de afdelingen in die applicaties voor SharePoint ontwikkelen. Wel zit ik met deze developers in dezelfde kamer en we zijn een hecht en reuze gezellig team. Er zijn weinig formele processen en alles is bespreekbaar. We starten elke dag met een stand-up en hebben elke twee weken een sprintreview. Dan blikken we met onder meer de productowners en gebruikers terug op de afgelopen sprints en laten we in demo’s zien wat we hebben ontwikkeld. Ik schakel ook veel met de IT-afdelingen verspreid over het land.

Nog uitdagingen genoeg
“Verder maak ik deel uit van een SharePoint-community buiten de politie, waar ik veel van opsteek. Ik ben sowieso nog niet uitgeleerd hoor. Er zijn nog allerlei interessante opleidingen die ik kan volgen. Zo gaan we binnenkort over op een nieuwe SharePoint-omgeving, daar wil ik mezelf in opleiden of laten opleiden. Nog uitdagingen genoeg, precies waar ik warm voor loop.”

Lennaert Bosch, technisch applicatiebeheerder SharePoint