Vergroot jezelf Kombijdepolitie

‘Toen ik studiegenoten vertelde over mijn bijbaan, keken ze er raar van op’

Wil jij een bijdrage leveren aan de veiligheid in Nederland terwijl je studeert? Dan is werken als centralist op de meldkamer van de politie misschien wel de perfecte bijbaan voor jou!

Van rechtenstudent naar 112-centralist

Santana (24) studeert hbo-rechten in Utrecht en werkt daarnaast als 112-centralist op de meldkamer in de Domstad. ,,Nee, niet het meest gebruikelijke bijbaantje inderdaad," lacht Santana. ,,Toen ik studiegenoten vertelde over mijn bijbaan, keken ze me vaak verbaasd aan. Kan dat? Het is natuurlijk een heel originele bijbaan.”

Voor Santana was het werken op de meldkamer een uitgelezen kans. ,,Ik wilde altijd al stage lopen bij de politie, maar vond nooit een passende plek. Deze bijbaan was voor mij ideaal. En het is ook nog eens hartstikke leuk!”

Flexibele werktijden en een unieke ervaring

Wat maakt deze bijbaan zo geschikt voor studenten? Volgens Santana is de flexibiliteit een groot voordeel. Ze kreeg bij haar aanstelling een contract voor twee jaar van 12 uur per week. ,,Elke periode kan ik mijn beschikbaarheid opgeven. Handig, want mijn schoolrooster verandert ook elke periode. Als ik weet wanneer ik een belangrijke toets heb, kan ik mijn werktijden daarop afstemmen. We werken met vroege, late en nachtdiensten. Ik werk elke week twee diensten van zes uur."

Santana leerde in korte tijd om snel de meest essentiële vragen te stellen tijdens een noodoproep, zoals wat er aan de hand is en waar de beller zich precies bevindt. ,,In het begin volgde ik een versnelde opleiding van tien zaterdagen waarin we de basis leerden. Daarna konden we de 112-meldingen opnemen, met hulp van een coach en een medestudent. We namen om de beurt een telefoontje aan. Mijn eerste telefoontje vond ik ontzettend spannend, maar het bleek uiteindelijk helemaal niet zo’n bijzondere melding. Toch moet je elke beller altijd serieus te woord staan.”

Een bijbaan die er écht toe doet 

Inmiddels heeft Santana alle soorten meldingen wel een keer gehad. ,,Je maakt echt van alles mee: van steekpartijen tot suïcidale personen, van prankcalls tot inbraken. Het is zeker wat anders dan werken in een café!”

Als 112-centralist ben je de eerste schakel in het proces van hulpverlening. Het is een verantwoordelijke en dynamische rol waarbij geen enkele dienst hetzelfde is. Je leert snel te handelen, prioriteiten te stellen en mensen in stressvolle situaties gerust te stellen.

Wat heb je nodig?

Om als student op de meldkamer te werken, moet je minimaal tweedejaars zijn en een hbo- of universitaire opleiding volgen. Een studie die direct verband houdt met politiewerk is geen vereiste. Wel word je grondig gescreend en doorloop je een selectieprocedure die vergelijkbaar is met die van andere meldkamercollega’s. ,,We hebben onder meer een psychologische test, een arbeidsproef en een aanstellingsgesprek gedaan,” vertelt Santana.

Enthousiast geworden?

Klaar om de telefoon op te pakken en het verschil te maken? Solliciteer nu bij de politie en start jouw avontuur als 112-centralist!