Kom bij de politie Maak er politiewerk van

FAQ over forensisch onderzoeker worden | Kombijdepolitie

Veelgestelde vragen

 

1. Met welk diploma mag ik solliciteren voor forensisch onderzoeker?

De minimale eis om te kunnen solliciteren is een mbo 3-diploma. Dit is een harde eis die we hebben gesteld met het oog op het niveau van de interne opleidingen die je gaat volgen. Ook met een hbo-diploma kun je uiteraard solliciteren. Wij zien de functie van forensisch onderzoeker als voldoende uitdagend voor iemand met een hbo-achtergrond, maar ben je er hierbij wel van bewust dat de functie op mbo-niveau is ingeschaald.

2. Moet ik een specifieke opleidings- of werkachtergrond hebben om forensisch onderzoeker te kunnen worden?

Nee, niet specifiek. Wél zoeken we mensen met een goede dosis technische affiniteit door bijvoorbeeld werk-, hobby- of opleidingsachtergrond. We snappen dat ‘affiniteit met techniek’ een ruim begrip is, maar voor forensisch onderzoek is dit niet altijd met een schaartje te knippen. We hebben mensen met uiteenlopende achtergronden in dienst; lees bijvoorbeeld maar eens verder onder het kopje ‘Vooropleiding forensisch onderzoek’ op deze pagina of in de blogs van onze collega’s. Naast technisch inzicht is het ook belangrijk dat je zaken administratief goed kan vastleggen.

Voor het sollicitatieprocedure is het belangrijk dat je voorbeelden kunt geven van jouw technische ervaring of dat je dit, in het selectiegesprek, aan de hand van een casusbespreking kunt laten zien. Voor bepaalde specialismen, zoals forensisch onderzoeker laboratorium of forensisch onderzoeker plaats delict verkeer is een vakopleiding of werkervaring van toegevoegde waarde. Denk hierbij aan een laborantenopleiding (MLO/HLO Allround Laborant, Laboratoriumtechniek of vergelijkbare opleidingen) of bijvoorbeeld autotechniek, automotive of technische bewegingsleer voor Verkeer.

Lees altijd goed in de vacaturetekst van jouw keuze naar welke achtergrond er precies gevraagd wordt. Afhankelijk van aan welke kennis er binnen een bepaald team behoefte aan is, kunnen er kleine verschillen zijn in de vraag naar een specifieke opleiding of werkervaring. Je hoeft uiteraard geen politie-achtergrond te hebben om te kunnen solliciteren.

3. Hoe ziet de selectieprocedure eruit, bijvoorbeeld het assessment, de medische toets of het veiligheidsonderzoek (screening)?

Op deze pagina hebben wij alle stappen van de selectieprocedure voor jou op een rijtje gezet. Elk onderdeel is kort toegelicht en hier en daar geven we je zelfs alvast een kleine tip!

4. Hoe kan ik mij voorbereiden op het assessment?

Voorbereiden voor de cognitieve capaciteitentest van het assessment kan bijvoorbeeld via deze website. Er zijn meerdere websites die gratis oefenmateriaal voor een cognitieve test aanbieden. Kies niet voor een site die je vraagt te betalen of die zegt met de Politie samen te werken. Wij bieden vanuit de Politie geen oefenmogelijkheden voor de assessments aan. Voor de andere psychologische tests kun je jezelf helaas niet voorbereiden. Ga bij het maken van deze tests uit van jezelf en wie jij bent als mens, dat is het allerbeste.

Met de tests en het psychologisch onderzoek verzamelen we informatie over jouw cognitieve capaciteiten, je persoonlijkheid en voor de functie relevante competenties. Dit alles om te bekijken of deze functie écht bij je past. Alle informatie over dit selectieonderdeel vind je hier.

5. Hoe zien mijn werktijden als forensisch onderzoeker eruit?

Dit verschilt per eenheid. In Oost-Nederland kan dit bijvoorbeeld net iets anders ingericht zijn dan in Amsterdam. Een werkweek ziet er iedere week weer anders uit, afhankelijk van hoe je wordt ingeroosterd. In sommige eenheden heb je een dagdienst en sta je vervolgens op piketdienst. In andere eenheden heb je een dag- of avonddienst met daarna piket. Gemiddeld kun je uitgaan van twee piketdiensten per week. In iedere eenheid zal je ook regelmatig in het weekend werken.

Als generalist forensisch laboratorium onderzoeker krijg je niet te maken met piketdiensten en je werktijden zullen over het algemeen meer regulier zijn, met een start rond 07.30 uur in de ochtend. Wel kun je als forensisch laboratorium onderzoeker in sommige eenheden meegevraagd worden naar een plaats delict om te adviseren; dit kan je werktijden soms wat onregelmatiger maken.                             

6. Welke opleiding(en) moet ik volgen nadat ik ben aangenomen als forensisch onderzoeker?

Je start met de opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzet nadat je bent aangenomen. Vervolgens volg je, al dan niet in goed overleg, een aantal modules Forensische Opsporing. Aan deze opleidingen zijn voor jou geen kosten verbonden en wij zorgen ervoor dat je aangemeld wordt. Hier leggen we alle ins en outs over de verschillende opleidingen uit. En lees ook eens de blogs van Hilco, Staas of Christy-Ann; zij vertellen over hun opleiding en het werk.

7. Krijg ik tijdens de opleiding al salaris en hoe ziet het salaris eruit?

Ja, je krijgt al tijdens de opleiding Politiemedewerker Specifieke Inzet het salaris dat met jou overeen gekomen is. Jouw opleiding is tenslotte onderdeel van de functie waarvoor je bent aangenomen. Hier vind je meer informatie over het salaris van een generalist forensische opsporing én de eventuele doorgroeimogelijkheden

8.  Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

Binnen het vakgebied Forensische Opsporing zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. Natuurlijk is het goed om eerst voldoende werkervaring op te doen in jouw werkveld, zodat je precies weet wat er speelt en mogelijk is. De Forensisch Onderzoek is wat dat betreft écht een ervaringsvak. Wij bieden veel mogelijkheden en begeleiding om je kennis te verdiepen en uit te breiden binnen het werkveld van de Forensische opsporing. Er zijn diverse doorgroeimogelijkheden, waarvan je hier een aantal voorbeelden vindt.

9. Vanaf of tot welke leeftijd mag ik solliciteren voor forensisch onderzoeker?

Als je 18 jaar of ouder bent, dan mag je solliciteren. Wij hanteren hierbij geen maximale leeftijd. Als je, los van je leeftijd, past bij wat wij in de vacature vragen, gezond bent van lijf en leden, de selectieprocedure goed doorloopt én er natuurlijk een wederzijdse klik is, dan zien wij je graag komen.

10. Kan ik op verschillende functies tegelijk solliciteren bij de politie?

Ja, dat kan, maar dit heeft voor ons natuurlijk niet de voorkeur. Het liefst willen we dat je bijtijds een definitieve keuze maakt over voor welke functie jij helemaal wil gaan. Wees je er hierbij van bewust dat de verschillen tussen functies bij de politie behoorlijk groot kunnen zijn. Ga dus vooraf via de website, of door het bijwonen van een voorlichting, goed na wat het beste bij jou past en in welke functie je het liefst aan de slag zou willen gaan.

11. Waarom is een rijbewijs een vereiste voor een forensisch onderzoeker?

Je gaat werken in onregelmatige wisseldiensten waardoor je misschien niet meer met het openbaar vervoer thuis kan komen. Daarnaast moet je naar een plaats delict kunnen komen, vaak  binnen een bepaalde tijd. Ook laboranten kunnen soms gevraagd worden om mee te kijken of te adviseren op een plaats delict. Wij vragen dus dat jij in ieder geval een rijbewijs B hebt als je solliciteert, omdat jij je zo zelfstandig mogelijk moet kunnen bewegen wanneer dat nodig is.

12. Kun je ook parttime werken als generalist forensisch onderzoek?

Dit is, onder voorwaarden en in goed overleg, eventueel mogelijk wanneer jij je interne opleidingen (Politiemedewerker Specifieke Inzet en Modules Forensische Opsporing) hebt afgerond en volledig zelfstandig aan het werk kan. Zolang je nog in opleiding bent verwachten we dat je fulltime beschikbaar bent.

13. Word je bij je start meteen geconfronteerd met moeilijke dingen of heftige zaken zoals moorden, overleden mensen, nabestaanden of bezoek aan een mortuarium?

Nee, wij gooien je niet meteen in het diepe, maar bouwen dit stap voor stap op. Punt is wel dat je op termijn met nare dingen in aanraking zal komen, zeker in de specialisaties Plaats Delict en Plaats Delict Verkeer. Je moet dus eerlijk bij jezelf nagaan of dit bij jou past of niet. Wanneer je heftige zaken meemaakt kun je altijd terecht bij je team om hierover te praten; zij weten als geen ander hoeveel impact het werk soms kan hebben. Lees bijvoorbeeld ook eens de blog van onze collega Hilco over wat hij meemaakt en hoe hij hiermee omgaat.

14. Ik heb de online voorlichting niet gezien, wat nu?

Geen nood! Hier kun je de FO-voorlichting van september 2021, terugkijken.
(Van de meest recente voorlichtingen is geen opname beschikbaar, maar de voorlichting uit september 2021 bevat alle informatie die je nodig hebt.) 

Wanneer je interesse hebt in één van de forensisch onderzoeksfuncties raden wij je zeker aan de voorlichting te bekijken. Natuurlijk is het daarnaast óók een aanrader om de verhalen en informatie op deze website goed uit te pluizen. Zodat je weet wat het vak inhoudt, waar jij voor kiest en je goed beslagen ten ijs komt bij je sollicitatie.