Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Selectieprocedure forensisch onderzoek

Werken als forensisch onderzoeker vraagt veel van je. Wanneer je bij de politie solliciteert op een functie als forensisch onderzoeker toetsen we daarom of je persoonlijke eigenschappen, je kennis en je emotionele weerbaarheid op dit moment voldoende aansluiten. Na de ontvangst van je sollicitatie informeren we je per selectieonderdeel wat het inhoudt en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Na elk onderdeel hoor je of je door kunt naar het volgende selectieonderdeel.

Hoe ziet de selectie eruit?

De selectie neemt ongeveer 6 maanden in beslag. Samengevat bestaat de procedure uit de volgende onderdelen:

- briefselectie
- selectiegesprek
- tests en psychologisch onderzoek
- medische keuring
- arbeidsvoorwaardengesprek
screening

Als je alle selectieonderdelen met positief resultaat behaalt, word je aangesteld bij de politie.


Briefselectie

In de briefselectie letten we vooral op motivatie en werkervaring. Denk dus goed na over wat jou motiveert om juist op deze vacature te solliciteren. Wees ook kritisch op je zinsopbouw en grammatica. Het is belangrijk binnen dit werkveld dat je je schriftelijk goed uit kunt drukken. In de rechtbank kan een goed verslag het verschil maken tussen een veroordeling en een vrijspraak.
Als de briefselectie positief is afgerond dan ontvang je een uitnodiging voor een selectiegesprek.
 

Selectiegesprek
In dit gesprek gaan we in op jouw kennis en eigenschappen in relatie tot de functie die je uit wilt gaan voeren. Je voert dit gesprek met een recruiter, een leidinggevende en twee teamleden van de forensische opsporing. Het selectiegesprek duurt ongeveer drie kwartier.

Bij een positief resultaat volgt de volgende stap in de procedure: cognitieve tests en psychologisch onderzoek.


Tests en psychologisch onderzoek
Met de tests en het psychologisch onderzoek verzamelen we informatie over jouw cognitieve capaciteiten, je persoonlijkheid en voor de functie relevante competenties. Dit alles om te bekijken of deze functie écht bij je past. Alle informatie over dit selectieonderdeel vind je hier.

Is de uitlsag positief? Dan krijg je een uitnodiging voor de medische keuring.
 

Medische keuring
Voor het werken binnen de Forensische Opsporing is het van belang dat je fysiek gezond bent. Daarom vindt er een medische toets plaats. Deze toets bestaat uit de volgende onderdelen:

  • vermogen om kleuren te kunnen onderscheiden (uitsluiten kleurenblindheid).
  • vermogen om goed te kunnen zien (al dan niet met bril/lenzen).
  • vermogen om langdurig in/met persoonlijke beschermingsmiddelen te werken (mondkapje e.d.).
  • vermogen om lang te staan.
  • vermogen om in een gebogen en/of gedraaide houding te werken.
  • vermogen om geknield of gehurkt te werken.
  • vermogen om (kortdurend) zwaar te tillen.

Als de uitslag positief is, ga je door naar het laatste selectieonderdeel: de screening.

Arbeidsvoorwaardengesprek

Heb je een positief advies naar aanleiding van de medische keuring, dan hebben we de intentie om je aan te stellen. Op dat moment gaan we met je in gesprek over de arbeidsvoorwaarden, jouw salaris en de mogelijke aanstellingsdatum. Uiteraard houden we hierbij ook rekening met je eventuele opzegtermijn als dat aan de orde is. Na het arbeidsvoorwaardengesprek zetten we de screening in gang. 

Screening
Voor iedereen die bij de politie werkt geldt dat zij integer en betrouwbaar moeten zijn. Om dit vast te kunnen stellen is een veiligheidsonderzoek (of screening) een noodzakelijke stap in de procedure. De functies binnen de Forensische Opsporing zijn aangemerkt als ‘vertrouwensfunctie’ en daarom vindt er een veiligheidsonderzoek plaats.
In dit onderzoek kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Risico's door je verleden, de mensen met wie je omgaat of de situatie waarin je je bevindt. Dit doet de politie door:

  • het natrekken van informatiebronnen (systemen politie en justitie, gegevens Bureau Krediet Registratie)
  • het bekijken van je gedrag op social media
  • een persoonlijk gesprek / interview op een politiebureau

Om de screening uit te kunnen voeren vragen we bij jou een aantal gegevens op over familieleden, kredietgegevens, langdurig verblijf in het buitenland.

Ook hier geldt: wees open en eerlijk in het beantwoorden van de vragen. Heb je informatie achter gehouden die later in het onderzoek naar boven komt? Dan kan dat tot gevolg hebben dat we direct de procedure met je stoppen.

Aanstelling
Als je de selectieprocedure met goed gevolg hebt afgelegd, gaan we je definitieve aanstelling verder in orde maken. In eerste instantie word je aangesteld als ambtenaar in opleiding. Want om je werkzaamheden goed uit te kunnen voeren ga je eerst een politiespecifieke opleiding volgen. Meer informatie over de opleiding vind je op deze pagina