Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Opleiding

Forensisch onderzoeker ben je niet zomaar. Als je bent aangenomen bij Forensische opsporing, dan volg je eerst een politiespecifieke opleiding.

Betaalde opleiding met baangarantie

Je begint met een kennismaking met je team en met een rondleiding op je nieuwe werkplek. Na de introductie op je team ga je de politiespecifieke opleiding volgen. De opleiding is nodig om je taken vakmatig goed uit te kunnen voeren.
Na je opleiding word je heel specifiek ingezet binnen jouw specialisatie in de forensische opsporing. In die periode zul je ook beëdigd worden als ambtenaar van politie. Na de introductie op je team ga je de politiespecifieke opleiding volgen. De opleiding is nodig om je taken vakmatig goed uit te kunnen voeren. Na je opleiding word je heel specifiek ingezet binnen jouw specialisatie in de forensische opsporing. In die periode zul je ook beëdigd worden als ambtenaar van politie. 

Inhoud studie

De opleiding volg je op de Politieacademie en duurt 12 weken. Je leert tijdens je studie de politieorganisatie kennen en je leert alles over de rechtstaat, rechtspraak en grondrechten, strafrecht, strafvordering en overige rechts- en wetskennis. Je leert ook je hoe je sporen veilig stelt en je gaat aan de slag met dactyloscopie. 

Het onderwijs volg je drie dagen in de week op de Politieacademie in Leusden. Daarnaast bestaat de opleiding ook voor een gedeelte uit zelfstudie. 

Maatwerk

Na het volgen van de politiespecifieke opleiding ben je bevoegd voor het uitvoeren van werkzaamheden van de forensische opsporing, maar je bent dan nog niet direct vakbewaam. Afhankelijk van de functie die je gaat uitoefenen en je eigen achtergrond volg je aanvullende opleidingsmodules om je deze functie goed eigen te maken.

Iedereen die aan de slag gaat in de forensische opsporing volgt in ieder geval de basis. Hierna stroom je door naar de gespecialiseerde modules die bij jouw deskundigheidsgebied horen. Deze vervolgmodules sluiten zoveel als mogelijk aan bij je achtergrond. De docenten van de opleiding bepalen samen met jou hoe je leerroute er uit komt te zien.