Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken in de arrestantenzorg; het kan een gekkenhuis zijn

Stephanie (30) werkt sinds anderhalf jaar als arrestantenbeveiliger in Amsterdam. ,,Arrestanten die boos binnen komen, kalm en veilig naar de cel laten gaan”, is haar motto.

Connectie

Voordat Stephanie bij de politie kwam werken, werkte ze vier jaar als handhaver in het centrum van Amsterdam. ,,Tijdens de coronacrisis was ik vooral aan het handhaven op de coronaregels, daar was ik wel op uitgekeken. Toen zag ik de functie van arrestantenbeveiliger bij de politie en heb ik meteen gesolliciteerd. Het politiewerk trok mij altijd al aan. Nu – anderhalf jaar later – groei ik door van assistent beveiliger naar medewerker beveiliger.”

Sinds ze bij de politie werkt is geen dag meer hetzelfde voor Stephanie. ,,Ik probeer altijd een connectie te krijgen met arrestanten die binnen komen zodat ze rustig naar hun cel gaan. Daarvoor moet je wel stressbestendig zijn. Elke arrestant is weer anders; de een maakt gezellig een praatje met je en een ander komt intimiderend over. Door de juiste begeleiding van collega’s en je eigen ervaringen weet je op den duur welke benadering je het best kunt toepassen. Bovendien ben je altijd samen met een collega en voel je je altijd veilig.”

Incident

Onlangs werd Stephanie geconfronteerd met een bijzondere situatie. ,,Ik kan het me nog goed herinneren. Er was een vrouw aangehouden die op straat had gevochten met de handhaving. Toen ze aan ons werd overgedragen moest ik haar fouilleren en ging ze helemaal tekeer. Ze was onder invloed. Ik probeer het altijd verbaal en coulant op te lossen, maar met deze mevrouw viel geen gesprek te voeren. Soms zijn er dan momenten dat je fysiek moet ingrijpen. Nu is het genoeg, dacht ik. Als er zo’n incident heeft plaatsgevonden is er altijd ruimte om te debriefen: Wat ging er goed? Wat had beter gekund? Hoe heb je de situatie ervaren?” Nieuwe collega’s krijgen tegenwoordig een ervaren buddy toegewezen. ,,Je buddy begeleidt je en maakt je wegwijs binnen de arrestantenzorg.”

Een dag op het cellencomplex is nooit hetzelfde. ,,De ene dag ben je verantwoordelijk voor de zorg van minderjarigen en de andere dag ben je medicatieverantwoordelijke van de dag. Als een arrestant zich niet goed voelt, moet jij de inschatting maken of er een arts moet langskomen of er andere oplossingen zijn. Dat is een erg serieuze taak. Soms weet je het ook niet, maar dan kun je altijd even met de arts bellen. Sommige arrestanten zijn verslaafd en krijgen afkickverschijnselen. Dat moet je ook goed aan kunnen voelen.”

Doorgroeien

Anderhalf jaar geleden werd Stephanie met open armen ontvangen bij de politie en ze vindt het fantastisch dat ze nu al door kan groeien naar medewerker beveiliging. Die switch maakte ze in juli 2022. Voor anderen die ook willen doorgroeien binnen de arrestantenzorg vertelt ze graag wat daarvoor nodig is: ,,Als je mbo 2 werk- en denkniveau hebt en je wilt doorgroeien van assistent beveiliger naar medewerker beveiliging – waar mbo 3 werk- en denkniveau voor nodig is – dan moet je daarvoor een EVC-traject doorlopen. Dat betekent dat je tijdens je werk opdrachten moet uitvoeren en beschrijven.”