Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Eisen voor ogen, oren en medicijngebruik

Om na je studie het politiewerk goed te kunnen uitvoeren, is je lichamelijke gezondheid van belang. Een onafhankelijke medische dienst voert de keuring uit, aan het einde van het selectietraject.

Ogen

Kun je met een bril of contactlenzen bij de politie?
Zonder bril of contactlenzen moet je met beide ogen apart 0,25 kunnen zien. Met bril of contactlenzen moet je visus met één oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5. Bedenk wel dat gezichtsscherpte niet hetzelfde is als brilsterkte. Contactlenzen hebben wel altijd een mindere sterkte dan de bril die je kunt dragen.

Nachtlenzen
Heb je nachtlenzen? Dan kun je het beste eerst een afspraak met een opticien maken om te kijken of je aan de visuseis voldoet. Let er wel op dat je nachtlenzen, vóórdat je naar de opticien gaat, 24 uur uit zijn geweest. Is er na deze meting kans om aan de visuseis te voldoen, dan word je bij de medische keuring opnieuw getest.

Laat bij twijfel je ogen controleren
Weet je niet of je aan de visuseis voldoet? Laat dit dan eerst controleren bij een oogarts of opticien. Ga je daarheen, vraag dan de volgende zaken na te gaan:

Scherp zien op afstand
Ongestoorde visuele waarneming van objecten op een afstand van meer dan 60 centimeter:

  • visus met correctie: binoculair ≥ 1,0, slechtste oog ≥ 0,5
  • visus zonder correctie: beste oog ≥ 0,25
  • geen diplopie
  • gezichtsvelden: binoculair, horizontaal tot 90° temporaal beiderzijds
  • schemerzien
  • bij brilgebruik bij visus ≥–2D dient bril met brilveren gebruikt te worden

Laseren
Als je niet aan de gestelde visuseis voldoet, kun je overwegen om je ogen te laten laseren. Vraag dan wel eerst naar je kansen om na de behandeling wel aan de gestelde eisen te voldoen. De kosten voor de behandeling moet je zelf betalen.

Oren

Beide oren mogen een gehoorverlies hebben van maximaal 40 decibel (dB) bij 500, 1000, 2000 en 3000 hertz (Hz). Twijfel je of je aan deze eis voldoet, vraag dan een gehooronderzoek (audiogram) aan bij een KNO-arts.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen je bewustzijn, oordeelsvermogen of concentratie beïnvloeden en daarmee effect hebben op je eigen veiligheid of die van anderen. Medicijngebruik kan reden voor een afwijzing bij de medische keuring zijn.
Moet je bijvoorbeeld insuline spuiten, dan is een grote kans dat je dit vanwege onregelmatige diensten bij de politie niet altijd op tijd kan doen.
Heb je een aandoening met kans op terugkerende bewustzijnsdaling, zoals epilepsie, dan ben je in principe niet geschikt voor agentenwerk. Pas als je vijf jaar geen medicijnen meer gebruikt, of als je twee jaar aanvalsvrij bent na een aanval zonder medicatie, is er een kans op een positieve uitslag bij de medische keuring.