Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werkzaamheden politievrijwilliger

Als politievrijwilliger in de uitvoering heb je vooral een taak in het contact met het publiek. Hulpvaardigheid en aanwezigheid staan voorop.

Herkenbaar tussen de mensen

Je houdt toezicht en voorkomt overtredingen. Je bent op plekken waar veel mensen samenkomen. Zo help je beroepscollega’s bij het soepel en veilig laten verlopen van evenementen waar veel politiecapaciteit wordt gevraagd en grote preventieacties zoals verkeerscontroles. Je handelt meldingen af, zoals ongevallen, inbraken en hulpverleningsverzoeken. Je treedt corrigerend op wanneer dat nodig is. Je werkt altijd samen, in een duo of groter team. Je wordt uitgerust met een uniform, handboeien, wapenstok, pepperspray en een vuurwapen.

Voorbeeldsituaties

  • Tijdens surveillance op koopavond scan je de omgeving op zakkenrollers en geef je winkeliers tips om winkeldiefstal te voorkomen. Jouw aanwezigheid vergroot het veiligheidsgevoel van het winkelend publiek.  
  • Een verkeerscontrole heb je zelf helpen organiseren. Je hebt contact gelegd met de Belastingdienst, de RDW, Veilig Verkeer Nederland en andere in- en externe partners. Tijdens de controle zelf geef je uitleg aan automobilisten over het nut van bepaalde maatregelen en geef je toelichting op hun bekeuring.
  • Er is kermis in de stad. Overdag is het vaak rustig en gezellig, je staat bezoekers te woord en zorgt dat er geen gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan rondom het kermisterrein. ’s Avonds is jouw aanwezigheid vooral preventief. Maar bij een uit de hand gelopen ruzie stuurt de meldkamer jou aan om het incident, samen met je collega's, af te handelen. 
  • Bij een grote marathon zorg je ervoor dat verkeer goed wordt omgeleid, ben je aanspreekpunt voor vragen van bezoekers over de wegafsluitingen, verleen je eerste hulp en houd je contact met de organisatoren.