Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Salaris politieagent mbo 4-niveau

Welk salaris kun je als politieagent nou eigenlijk verwachten, na de opleiding op mbo 4-niveau? En wat verdien je al tijdens je politieopleiding? We leggen het op deze pagina haarfijn uit.

Salaris eerste studiejaar

Bij de politie ben je al tijdens je opleiding in dienst. De politie betaalt je opleiding, studiemateriaal, uniform en uitrusting. Ook ontvang je een vergoeding of salaris. Hoe hoog dat salaris is, hangt af van je voorgeschiedenis.

1) Had je al een baan voor je aan de politieopleiding op mbo 4-niveau begon, dan wordt meegewogen wat je daarin verdiende. Een voorwaarde is dat je in de periode voorafgaand aan je aanstelling minimaal twee jaar onafgebroken hebt gewerkt, minimaal 28 uur per week. Afhankelijk van wat je verdiende, krijg je in het eerste jaar van je opleiding 1.623 tot max. 2.649 euro bruto, op basis van een 36-urige werkweek.

2) Werkte je nog niet, of korter dan twee jaar of minder dan 28 uur, dan ontvang je in het eerste jaar van je politieopleiding op mbo 4-niveau 923 euro bruto, ook op basis van een 36-urige werkweek.

In beide gevallen ontvang je bovendien 8% vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering, plus extra toeslagen voor overwerk of onregelmatige diensten. Klik hier voor de salaristool, die geeft je een indicatie van wat je gaat verdienen.

Salaris tweede studiejaar

In het tweede studiejaar van de politieopleiding op mbo 4-niveau is het minimale salaris tijdens de eerste helft 1623 euro, en in de tweede helft 1690 euro. Had je al een baan, dan verdien je in je tweede jaar minimaal 1690 en maximaal 2.649 euro, afhankelijk van je voorgeschiedenis. 

Wat verdient een politieagent na de opleiding op mbo 4-niveau?

Als je net begint als agent, kom je terecht in schaal 6 (1.976 tot 3.159 euro bruto bij 36 uur). Wáár in schaal 6, hangt af van je eventuele vooropleiding en eerdere werkervaring. 

En in welke salarisschaal van de politie kom je daarna?

Na twee jaar werkervaring en bij goed functioneren stroom je door naar salarisschaal 7 (2.060 tot 3.425 euro). De schalen erna komen in zicht na zogenaamde EVC-procedures (‘Erkenning voor Verworven Competenties’) en intern solliciteren:
- Schaal  8 (2.435 tot 3.882 euro) is voor brigadiers; 
- schaal 9 (2.562 tot 4.244 euro) is voor inspecteurs;
- nog hoger in rang (en schaal) heb je de hoofdinspecteur, commissaris, hoofdcommissaris en eerste hoofdcommissaris. 

Extra's naast het salaris van een agent

- Ben je 12,5, 25, 40, 45 of 50 jaar in dienst, dan krijg je een percentage van je maandsalaris (oplopend van 25 tot 100 procent) als bonus. 
- Wie 's nachts of in het weekend werkt, krijgt zo 4,34 euro bruto extra per uur. 
- Weekendnachtdiensten leveren per uur 6,51 euro bruto extra op. 
- Voor een piketdienst waarbij je continu bereikbaar en inzetbaar moet zijn, krijg je 2,18 euro bruto extra per uur. 
- Wie een inzet doet voor de mobiele eenheid (ME), krijgt daarvoor een vergoeding van 34,39 euro bruto per dag. 
- Daarnaast is er nog 8 procent vakantiegeld en een 'dertiende maand' à 8,33 procent.

Ook agent worden? Klik hier voor de info over de politieopleidingen.