Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Inhoud studie

De mbo 2-politieopleiding is een brede beroepsopleiding voor het politievak. In 1,5 jaar leer je alles over toezicht houden, veiligheid bewaken en optreden als het nodig is. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door vakspecialisten op één van onze eigen opleidingslocaties.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom krijg je ook les in veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld:

  • aangiften opnemen
  • wetten, regelgeving en protocollen
  • gesprekstechnieken om informatie te verzamelen
  • aanhoudingstechnieken

Om fysiek in actie te komen krijg je boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook krijg je lessen om met je geweldsmiddelen om te gaan. Dit is dus heel divers. Dat komt omdat je met deze opleiding heel veel verschillende kanten op kunt. Na de opleiding kun je ingezet worden op straat in de surveillance, bij evenementen, in een verkeersteam of in de arrestantenzorg in het cellencomplex.

Voorbereiding op het politievak

Natuurlijk proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte politievak. Want politiewerk is uniek. We leren je wat het werkelijk betekent je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving. En wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken. Hoe je moet omgaan met weerstand. Je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. Kortom, agent zijn is onvoorspelbaar en dynamisch. En dat doet wat met je.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is een combinatie van leren en werken. Dat betekent dat je ongeveer 50% van de opleiding op school doorbrengt. Je komt in een klas met 23 andere studenten. De andere 50% breng je door in de politiepraktijk. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een team in één van de 10 politieregio’s. Tijdens de praktijkperiodes ga je aan de slag in dit team. Zo kun je het politievak in de praktijk ervaren en leren.

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het werken in de praktijk, ga je de eerste 16 weken van de opleiding naar school. Daarna ga je 16 weken aan het werk in je team. In die periode pas je de lesstof dus toe in de praktijk. Na 16 weken kom je weer terug op school. Daar leer je dan weer nieuwe dingen die je in de volgende praktijkperiode weer kunt toepassen. Zo ga je steeds om en om 16 weken naar school en in de praktijk aan de slag. Aan het einde van de opleiding ben je klaar om als een volwaardige politiecollega aan de slag te gaan.

Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk of studie-uren. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Politieacademie

Het onderwijs op de Politieacademie loopt voorop in Europa. Dat komt omdat inzichten uit de dagelijkse praktijk snel en professioneel worden toegepast in het onderwijs. Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan theorie, simulaties en trainingen. Je leert zowel klassikaal als zelfstandig. Natuurlijk kun je tijdens je studie ook gebruikmaken van een hele uitgebreide digitale leeromgeving.

Begeleiding

Tijdens de gehele opleiding word je begeleid door 2 vaste personen: een praktijkcoach en trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie. Loop je tijdens de opleiding tegen problemen aan? Dan zijn de praktijkcoach en trajectbegeleider er om je te helpen. Als het nodig is, kunnen zij ook zorgen voor extra ondersteuning.