Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe de hbo-politieopleiding eruit ziet

In deze bachelor politieopleiding word je breed opgeleid om aan de slag te gaan in de frontlijn van het operationele politiewerk in de wijk. De lessen zijn beroepsgericht en worden gegeven door vakspecialisten op de Politieacademie in Apeldoorn.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Bij politiewerk komt heel veel kijken. Daarom krijg je ook les in veel verschillende vakken. Bijvoorbeeld:

 • aangiften opnemen
 • wetten, regelgeving en protocollen
 • aanhoudingstechnieken en zelfverdediging
 • wapenbehandeling en schieten
 • bemiddelen bij conflicten
 • verantwoord optreden in de wijk
 • zelfstandig uitvoeren van opsporingsactiviteiten

Om fysiek in actie te komen krijg je boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook krijg je lessen om met je geweldsmiddelen om te gaan. En een politierijopleiding. Dit is dus heel divers. Dat komt omdat je met deze opleiding heel veel verschillende kanten op kunt. Je leert om naar eigen inzicht zelfstandig te handelen op cruciale momenten. Daarbij voeg je analytische inzichten toe, breng je creatieve oplossingsrichtingen en zoek je naar duurzame oplossingen. Zo werk je na het behalen van je diploma samen met diverse partners aan de veiligheid in de wijk en het terugdringen van criminaliteit.

Voorbereiding op het politievak

Natuurlijk proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden op het echte politievak. Want politiewerk is uniek. We leren je wat het werkelijk betekent je in te zetten voor andere mensen. Je leert over de rol van de politie in de samenleving. En wat dat voor jou als agent betekent. Je leert razendsnel vooruitdenken. Hoe je moet omgaan met weerstand. Je wordt geconfronteerd met geweld en heftige situaties. Kortom, agent zijn is onvoorspelbaar en dynamisch. En dat doet wat met je.

Hoe is de opleiding opgebouwd?

De opleiding is een combinatie van leren en werken. Een deel van de opleiding breng je door op de Politieacademie. Dit wissel je af met praktijkperiodes. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een team in één van de 10 politieregio’s. Tijdens de praktijkperiodes ga je aan de slag in dit team. Zo kun je het politievak in de praktijk ervaren en leren.

De opleiding bestaat uit 4 fases:

 • Oriëntatiefase (één jaar): Al het basispolitiewerk komt aan de orde. Schietonderwijs en aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden spelen een belangrijke rol.
  Ritme: 9 maanden studie aan de Politieacademie waarbij je tussendoor tweemaal 2 weken naar een politieteam gaat. Daarna 3 maanden werkend leren in de praktijk.
 • Functioneringsfase (anderhalf jaar): Je duikt verder in de noodhulp, opsporing en handhaving.
  Ritme: 1 maand Politieacademie - 1 maand praktijk in politieteam.
 • Integratiefase (zes maanden): hier komt de kernopgave gemeenschappelijke veiligheidskunde aan bod. Je bestudeert de politiek-bestuurlijke omgeving van de politie.
  Ritme: afwisselend weken van 2 dagen school / 3 dagen opdrachten maken in politieteam of andersom.
 • Profileringsfase: in dit jaar volg je een minor (6 maanden) en schrijf je een bachelorthesis (6 maanden).
  Ritme: in de minor blijft de afwisseling school/politieteam. Je bent tijdens de thesis aan het werk in het politieteam, onderwijs volg je door middel van workshops en terugkomdagen op de Politieacademie.

Per week moet je rekenen op 36/39 uur werk of studie-uren. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Politieacademie

Het onderwijs op de Politieacademie loopt voorop in Europa. Dat komt omdat inzichten uit de dagelijkse praktijk snel en professioneel worden toegepast in het onderwijs. Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan theorie, simulaties en trainingen. Je leert zowel klassikaal als zelfstandig. Natuurlijk kun je tijdens je studie ook gebruikmaken van een hele uitgebreide digitale leeromgeving.

Begeleiding

Tijdens de gehele opleiding word je begeleid door 2 vaste personen: een praktijkcoach en trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten en begeleiders op de Politieacademie. Loop je tijdens de opleiding tegen problemen aan? Dan zijn de praktijkcoach en trajectbegeleider er om je te helpen. Als het nodig is, kunnen zij ook zorgen voor extra ondersteuning.