Kom bij de politie Maak er politiewerk van

De taaltest

De online taaltest bestaat uit de onderdelen begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. Bereid je hierop goed voor en bekijk onderstaande video met uitleg en oefeningen. Zo weet je wat je kunt verwachten.

Online training

Graag geven we je de gelegenheid om in een online sessie te oefenen met opgaven uit de taaltest. Natuurlijk heeft de video je al veel informatie gegeven, maar het is sterk aan te raden om echt te oefenen om de stof eigen te maken. Deze mogelijkheid bieden wij onder begeleiding van een trainer. Hier vind je de beschikbare momenten en data, dus schrijf je in!

Antwoorden

Wat wordt er gemeten bij de taaltest?

Bij de taaltest wordt gemeten of je het taalniveau hebt dat nodig is om te mogen beginnen aan de opleiding waar je je voor ingeschreven hebt.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de taaltest?

Bekijk voordat je de test gaat maken de voorbereidingsvideo over de taaltest. Als je de echte test gaat maken, lees dan goed de instructies voordat je aan de opgaven begint.

Welk advies geven jullie mij voor het maken van de taaltest?

Denk rustig na over de mogelijke antwoorden per opgave en vul altijd een antwoord in. Vul je niets in, dan is je antwoord sowieso fout.

Ik ben niet goed in spelling. Kan ik compenseren met de andere taalonderdelen?

Nee, het totaalbeeld van alle onderdelen samen bepaalt je score. Hoe meer opgaven je goed maakt, hoe beter je score is.

Ik heb dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden?

De instructies in de cognitietest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Krijg ik voor alle opgaven evenveel tijd?

Nee, de tijd verschilt per soort opgave. Voor de opgaven leesvaardigheid bijvoorbeeld krijg je meer tijd, omdat je daarvoor eerst een tekst moet lezen. De tijd die je nog over hebt voor iedere opgave komt in beeld te staan.

Hoe weet ik of ik de opgaven goed maak?

Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Wat doe ik als ik een antwoord niet weet?

We raden je aan altijd een antwoord in te vullen. Als je niets invult, is het antwoord sowieso fout.

Kan ik tijdens de test terug naar de vorige opgave?

Nee, je kan niet terug naar de vorige opgave. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Kan ik opgaven overslaan?

Je kan geen opgaven overslaan, je moet echt bij iedere opgave een antwoord invullen.

Wat moet ik doen wanneer het programma vastloopt?

Wanneer het programma vastloopt tijdens de test is dit geen probleem. Al je antwoorden worden bewaard. Mocht dit gebeuren, dan raden we je aan het programma af te sluiten en opnieuw in te loggen. Het systeem zal verder gaan waar je gebleven bent, ook de resterende tijd is niet veranderd.