Kom bij de politie Maak er politiewerk van

De taaltest

De taaltest is een online test die bestaat uit de onderdelen begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. De test maak je in ongeveer 30 minuten.

Waarom test de politie op taal?

We testen je beheersing van de Nederlandse taal, omdat je tijdens de opleiding en het werk veel lees-, luister- en schrijfwerk zult hebben. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een proces-verbaal op basis van het verhoor van een getuige. Natuurlijk leer je hier inhoudelijk meer over tijdens de politieopleiding, maar je moet dit wel in je hebben.

Hoe ziet de test eruit?

De taaltest bestaat uit drie onderdelen, namelijk begrijpend lezen, grammatica en woordenschat.

Net als de cognitietest is de taaltest adaptief. De test past zich aan jouw niveau aan. Je begint met een relatief gemakkelijke vraag. Als je deze goed beantwoordt, dan krijg je een moeilijkere vraag. Beantwoord je deze ook goed, dan krijg je weer een moeilijkere vraag. Als je een vraag fout beantwoordt, krijg je weer een wat makkelijkere vraag.

Tijdens de test krijg je niet te zien of je een vraag goed of fout hebt beantwoord. Als je goed je best blijft doen, zal je merken dat je uiteindelijk alleen maar vragen krijgt die voor jou moeilijk zijn. De test wordt daarom uiteindelijk door iedereen als moeilijk ervaren, schrik daar niet van.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Bekijk onderstaande video met uitleg, tips en oefeningen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Onder de video vind je daarnaast de antwoorden op de meest gestelde vragen over de taaltest.

Antwoorden

Wat wordt er gemeten bij de taaltest?

Bij de taaltest wordt gemeten of je het taalniveau hebt dat nodig is om te mogen beginnen aan de opleiding waar je je voor ingeschreven hebt.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de taaltest?

Bekijk voordat je de test gaat maken de voorbereidingsvideo over de taaltest. Als je de echte test gaat maken, lees dan goed de instructies voordat je aan de opgaven begint.

Welk advies geven jullie mij voor het maken van de taaltest?

Denk rustig na over de mogelijke antwoorden per opgave en vul altijd een antwoord in. Vul je niets in, dan is je antwoord sowieso fout.

Ik ben niet goed in spelling. Kan ik compenseren met de andere taalonderdelen?

Nee, het totaalbeeld van alle onderdelen samen levert uiteindelijk twee scores op, namelijk één op Lezen en één op Schrijven. Deze scores moeten beide aan een minimumniveau voldoen.

Ik heb dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden?

De instructies in de cognitieve capaciteitentest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Krijg ik voor alle opgaven evenveel tijd?

Nee, de tijd verschilt per soort opgave. Wanneer je nog vijftien seconden hebt om een vraag te beantwoorden, dan verschijnt er een tijdsbalkje in beeld.

Hoe weet ik of ik de opgaven goed maak?

Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Wat doe ik als ik een antwoord niet weet?

We raden je aan altijd een antwoord in te vullen. Als je niets invult, is het antwoord sowieso fout.

Kan ik tijdens de test terug naar de vorige opgave?

Nee, je kan niet terug naar de vorige opgave. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Kan ik opgaven overslaan?

Je kan geen opgaven overslaan, je moet echt bij iedere opgave een antwoord invullen.

Wat moet ik doen wanneer het programma vastloopt?

Wanneer het programma vastloopt tijdens de test is dit geen probleem. Al je antwoorden worden bewaard. Mocht dit gebeuren, dan raden we je aan het programma af te sluiten en opnieuw in te loggen. Het systeem zal verder gaan waar je gebleven bent, ook de resterende tijd is niet veranderd.