
Waarom een screening?
Integriteit en betrouwbaarheid zijn de kernwaarden van de politie. In de wet is bepaald dat een ambtenaar van politie pas met zijn werkzaamheden voor de politie mag starten, als is vastgesteld dat deze persoon betrouwbaar is. Daarom word je tijdens de selectie gescreend. Ook is in de wet bepaald dat dit onderzoek aan het einde van het selectietraject plaatsvindt.
Hoe verloopt de screening?
Ben je eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en op welke manier? Dit kijken we na in de politiesystemen. Ook checken we de gegevens van Bureau Krediet Registratie (die jij bij ons aanlevert) en we bekijken je social media.
Een ander onderdeel van het onderzoek is een gesprek met de onderzoeker. Tijdens dit gesprek worden allerlei vragen gesteld over je privéleven die betrekking hebben op jouw functioneren bij de politie. Onderwerp van gesprek kan bijvoorbeeld je financiële situatie zijn, wat je doet in je vrije tijd, met wie je omgaat of hoe je tegen maatschappelijke problemen aankijkt. Het gesprek kan telefonisch plaatsvinden of op locatie. Dit hangt af van de onderzoeker en de kandidaat.
Het onderzoek duurt zes weken vanaf het moment dat de onderzoeker je dossier in behandeling heeft genomen. We vragen dus wel wat van jouw geduld. Maar weet dat je je geen zorgen hoeft te maken als je even niets hoort.
Aanleveren
In de e-mail die je hebt ontvangen, staat vermeld welke documenten je moet aanleveren om de screening te kunnen starten. Het zijn er maximaal vijf (zie hieronder). In de e-mail staat beschreven wat we precies nodig hebben en waar je op moet letten bij het aanleveren. Je hebt hiervoor vijf kalenderdagen de tijd vanaf het moment dat de e-mail verzonden is. Let erop dat je jouw documenten op tijd en via het juiste e-mailadres aanlevert, anders loopt je selectieprocedure misschien vertraging op.
Wij vragen van jou een:
- ingevuld persoonsformulier screening (OPG-formulier);
- BKR-overzicht (op te vragen via www.bkr.nl);
- actueel CV;
- kopie van een geldige ID-kaart / paspoort;
- verslag buitenland (indien van toepassing);
Heb je al een aanstelling bij de politie, dan hoef je alleen je personeelsnummer door te geven.
Hoe kan ik me voorbereiden?
Zorg dat je alle documenten zo snel mogelijk en op tijd aanlevert. Wees eerlijk en volledig bij het invullen van de formulieren.
Doe zelf de check (betrouwbaarheid en geschiktheid) op mijnkombijdepolitie.nl.
Bekijk alvast de beroepscode politie, hierin vind je onder andere informatie over onze kernwaarden, waar de politie voor staat en waar we als organisatie waarde aan hechten.
En bekijk ook onderstaande video: