Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Screening in de selectie

Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken. Hoe betrouwbaar ben jij?

Waarom een screening?

Integriteit en betrouwbaarheid zijn de kernwaarden van de politie. In de wet is bepaald dat een ambtenaar van politie pas met zijn werkzaamheden voor de politie mag starten, als is vastgesteld dat deze persoon betrouwbaar is. Daarom word je tijdens de selectie gescreend. Ook is in de wet bepaald dat dit onderzoek aan het einde van het selectietraject plaatsvindt.

Hoe verloopt de screening?

Ben je eerder met politie en justitie in aanraking gekomen en op welke manier? Dit kijken we na in de politiesystemen. Ook checken we de gegevens van Bureau Krediet Registratie (die jij bij ons aanlevert) en we bekijken je social media.

Een ander onderdeel van het onderzoek is een gesprek met de onderzoeker. Tijdens dit gesprek worden allerlei vragen gesteld over je privéleven die betrekking hebben op jouw functioneren bij de politie. Onderwerp van gesprek kan bijvoorbeeld je financiële situatie zijn, wat je doet in je vrije tijd, met wie je omgaat of hoe je tegen maatschappelijke problemen aankijkt. Het gesprek kan telefonisch plaatsvinden of op locatie. Dit hangt af van de onderzoeker en de kandidaat.

Het onderzoek duurt zes weken vanaf het moment dat de onderzoeker je dossier in behandeling heeft genomen. We vragen dus wel wat van jouw geduld. Maar weet dat je je geen zorgen hoeft te maken als je even niets hoort.

Aanleveren

In de e-mail die je hebt ontvangen, staat vermeld welke documenten je moet aanleveren om de screening te kunnen starten. Het zijn er maximaal vijf (zie hieronder). In de e-mail staat beschreven wat we precies nodig hebben en waar je op moet letten bij het aanleveren. Je hebt hiervoor vijf kalenderdagen de tijd vanaf het moment dat de e-mail verzonden is. Let erop dat je jouw documenten op tijd en via het juiste e-mailadres aanlevert, anders loopt je selectieprocedure misschien vertraging op.

Wij vragen van jou een:

  • ingevuld persoonsformulier screening (OPG-formulier);
  • BKR-overzicht (op te vragen via www.bkr.nl);
  • actueel CV;
  • kopie van een geldige ID-kaart / paspoort;
  • verslag buitenland (indien van toepassing);

Heb je al een aanstelling bij de politie, dan hoef je alleen je personeelsnummer door te geven. 

Hoe kan ik me voorbereiden?

Zorg dat je alle documenten zo snel mogelijk en op tijd aanlevert. Wees eerlijk en volledig bij het invullen van de formulieren.

Doe zelf de check (betrouwbaarheid en geschiktheid) op mijnkombijdepolitie.nl.

Bekijk alvast de beroepscode politie, hierin vind je onder andere informatie over onze kernwaarden, waar de politie voor staat en waar we als organisatie waarde aan hechten.  

En bekijk ook onderstaande video:

Uitslag ontvangen; en nu?

Je ontvangt per e-mail de uitslag van de screening. Is deze positief, dan zal de recruiter je daadwerkelijke aanstelling in gang zetten. Je ontvangt bericht wanneer je aanstelling definitief is. Heb je een baan die je moet opzeggen, wacht daar dan mee totdat je van de recruiter de bevestiging ontvangt waar en wanneer je daadwerkelijk start met de opleiding.

Is de uitslag van je screening negatief, dan beëindigen we jouw selectieprocedure en daarmee je inschrijving voor de opleiding. Wil je je later opnieuw inschrijven voor een politieopleiding of solliciteren op een andere functie bij de politie, dan kan dit weer drie jaar na afronding van je screening. Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Vragen en antwoorden

Zijn alle documenten goed aangekomen?

Kandidaten ontvangen geen bevestiging dat alle stukken compleet zijn aangeleverd of wanneer deze worden doorgezet voor onderzoek. Als je niets hoort, kun je ervan uit gaan dat het in orde is.  

Ik ben wel eens in aanraking geweest met de politie, kom ik dan wel door de screening?

Het is belangrijk dat je open en transparant bent bij het invullen van de screeningsformulieren. Heb je wel eens een bekeuring gehad, dan is dat geen probleem. Een veroordeling door de rechter kan wel een bezwaar zijn. Wanneer je in een proeftijd zit of als er nog geen vonnis uitgesproken is in een zaak, word je niet aangesteld bij de politie. Aspecten waar bij een veroordeling naar gekeken wordt zijn: hoe lang is het geleden? Was het een jeugdzonde? Hoe zwaar was de veroordeling? Was het eenmalig of een reeks van gebeurtenissen?

Mijn familielid is in aanraking geweest met de politie, is dat erg?

In hoeverre misdragingen van familieleden van invloed zijn op jou als kandidaat, is lastig te zeggen. Per persoon wordt bekeken hoe de situatie is. Bij ongeregeldheden binnen je familie wordt bijvoorbeeld gekeken naar het soort delict, de relatie tussen jou en het familielid en wat jullie woonplaatsen zijn. Houd er rekening mee dat negatieve activiteiten van je familie het beeld van jou kunnen beïnvloeden.

Ik heb schulden, kom ik door de screening?

Een (studie)schuld zal niet direct leiden tot een negatief advies. Per persoon zal beoordeeld worden welk risico dit vormt voor het werken voor de politie.

Hoe lang duurt de screening?

Je screeningsperiode gaat lopen zodra de onderzoeker het complete dossier heeft ontvangen en goedgekeurd heeft. Dan duurt het onderzoek nog maximaal zes weken. Dit betekent niet dat iedere screening zes weken duurt. Dat is afhankelijk van jouw situatie.  

Ik heb mijn BKR-overzicht nog niet binnen en ik moet mijn stukken binnen vijf dagen aanleveren, wat nu?

Het is bij ons bekend dat het bij het BKR soms wat langer duurt voordat je het overzicht per post ontvangen hebt. Stuur dan alle andere documenten naar ons op zodat wij deze alvast kunnen controleren.

Wanneer kan ik mijn baan opzeggen?

Na een positieve screening ontvang je van ons een aanstellingsmail. Heb je deze ontvangen, dan kun je je baan opzeggen.