Om rechercheur te worden bij de politie volg je de verkorte bacheloropleiding tot rechercheur. Na deze opleiding ga je aan de slag als rechercheur in een opsporingsteam. Je krijgt in het recherchewerk te maken met verschillende vormen van criminaliteit, van drugs en ondermijning tot moord en cybercrime. Na het leer-werktraject hebben wij gegarandeerd een baan voor je.
Specificaties vacature
Start opleiding:
29-01-2024Opleidingstype:
voltijds leerwerktrajectOpleidingslocatie:
ApeldoornDuur opleiding:
3 jaarNiveau:
HBOWerkplek:
Eenheid Den HaagHeb je al een bachelordiploma op zak en wil je aan de slag als rechercheur in de Eenheid Den Haag? In januari 2024 start de verkorte bachelor Rechercheur. In een versneld en intensief traject ga je leren en werken in de praktijk. Zo doe je veel werkervaring op die je direct toepast in studieopdrachten. Na afronding van het leer-werktraject heb je een erkend politiediploma en hebben wij gegarandeerd een baan voor je.
Jouw werkgebied
Als rechercheur op hbo-bachelorniveau ga je aan de slag in een van de opsporingsteams van de politieregio Den Haag. Je werkt mee aan (complexe) opsporingsonderzoeken waarin globalisering en digitalisering een belangrijke rol spelen en zorgen voor steeds meer complexiteit als het gaat om de verwerking van grote hoeveelheden data en internationale criminaliteit. Onderzoeken waarbij je samenwerkt met (specialistische) collega’s, het OM en diverse andere partners in het veiligheidsnetwerk. Je haalt het beste uit de beschikbare informatie voor de meest effectieve aanpak en helpt tegelijkertijd mee om de kwaliteit van het recherchewerk te verhogen. Of het nu gaat om drugs, ondermijning, moord of cybercrime. Bestrijding van criminaliteit staat bij jou op één.
Kenmerkend voor de eenheid is de stad Den Haag, de stad van vrede en recht. Maar ook de stad waar onze regering gevestigd is en waar we veel ministeries en ambassades zien. Jaarlijks vinden er honderden demonstraties en evenementen plaats. Het gehele werkgebied kenmerkt zich door een diversiteit aan werkzaamheden en groot stedelijke problematiek (zoals rivaliserende jeugd, demonstraties en bewaking van personen), binnen een mix van culturen, leefstijlen en religies. Dit zorgt voor een geheel eigen dynamiek en variëteit, waarbij de eenheid in verbinding staat met de samenleving en een politie is voor iedereen. Dit maakt de Eenheid Den Haag een gevarieerde werk- en woonomgeving, met diverse steden, strand en landelijk gebied.
Wie we zoeken
- Je bent in het bezit van een volwaardig en geaccrediteerd hbo- of wo-bachelordiploma.
- Je bent bekend met maatschappelijke en veiligheidsvraagstukken door je studie of werkervaring.
- Bij de start van de opleiding heb je de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn). Ook is het van belang dat je rijbewijs B in bezit hebt zodat je direct aan de studieonderdelen en rijvaardigheidstoetsen kunt deelnemen. Het gaat daarbij om een rijbewijs voor een handgeschakelde auto; een rijbewijs voor een automaat is niet voldoende.
Competenties en eigenschappen
- Je bent sociaal- en netwerkvaardig, stressbestendig en mentaal en fysiek fit.
- Je hebt een kritische blik en kunt vraagstukken vanuit verschillende kanten bekijken zonder aannames te doen.
- Je komt met originele en vernieuwende ideeën en invalshoeken.
- Je werkt precies en stelt hoge eisen aan de kwaliteit van je werk.
- Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we in de basisteams politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden, talenkennis en netwerken in sociale gemeenschappen. Zodat iedereen in ons werkgebied zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.
De selectie
Voordat je aan de bachelor kunt beginnen toetsen we in de selectieprocedure de vereiste kwaliteiten en competenties. De selectieprocedure bestaat uit:
- Check op je inschrijving (minimale eisen)
- Online testen (cognitietest)
- Intakegesprek
- Sporttest en verificatietoets op de online testen
- Psychologisch onderzoek
- Medische keuring
- Screening
Wat verder belangrijk is
- Op dinsdag 16 mei is er een online voorlichting, waarin we je meer vertellen over deze nieuwe opleiding en jij al je vragen kunt stellen. Meld je nu aan om deel te nemen.
- De studiebelasting van de verkorte bachelor is circa 36 uur per week (inclusief praktijkuren).
- Als je je inschrijft voor een opleidingsplaats in een politieregio kan dat zijn voor één van de 2 startmomenten: in januari of april 2024. Welk startmoment het wordt bespreken we met je tijdens het intakegesprek. In totaal zijn er in deze regio 22 opleidingsplaatsen voor deze startmomenten.
- Je kunt slechts voor één regio in procedure genomen worden. Maak een bewuste keuze.
- Zorg dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je inschrijft. Check wat je nodig hebt. Let op: De sporttest volgt al snel na je intake. Zorg dus dat je fysiek fit bent.
- Lees je alvast in:
- Ontdek wat de verkorte bachelor Rechercheur inhoudt.
- Check wat het operationele politiewerk van je vraagt.
De opleiding bachelor Rechercheur is momenteel in ontwikkeling. Parallel aan het ontwikkeltraject loopt een formeel accreditatietraject. Wij gaan ervan uit dat de accreditatie eind 2023 rond is.
Interne medewerkers kunnen solliciteren op deze functie, tenzij zij al een politiediploma in hun bezit hebben (of momenteel daarvoor in opleiding zijn). Voor interne medewerkers die al een basispolitiediploma hebben, zijn er afspraken gemaakt over voor hen passende ontwikkeltrajecten. Ben je interne kandidaat met een ATH- of ESI-aanstelling dan word je, bij gebleken geschiktheid, na het volgen van de bachelor – net als externe kandidaten - op de functie geplaatst waarvoor je wordt opgeleid, met de daarbij behorende schaal.
Meer weten?
Neem dan contact op met:
