Kom bij de politie Maak er politiewerk van

hbo-bachelor politieagent (3 jaar)

Heb je al een bachelor of master diploma op zak en wil je aan de slag als politieagent in de Eenheid Landelijke Operaties en Expertise? In april 2025 start de 3-jarige hbo-opleiding tot politieagent. In een versneld traject ga je leren en werken in de praktijk. Zo doe je veel werkervaring op die je direct toepast in studieopdrachten. Na afronding van het leer-werktraject heb je een erkend politiediploma en hebben wij gegarandeerd een baan voor je binnen één van de geografische afdelingen van de Dienst Infrastructuur.

Specificaties vacature

Start opleiding:

22-04-2025

Opleidingstype:

voltijds leerwerktraject

Opleidingslocatie:

Apeldoorn

Duur opleiding:

3 jaar

Niveau:

HBO

Werkplek:

Eenheid Landelijke Expertise en Operaties

Jouw werkgebied

De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties van de politie houdt zich bezig met regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Denk aan de bestrijding van criminaliteit maar ook aan persoonsbeveiliging, politiepaarden en luchtsteun met helikopters. Als bachelor politieagent ga je aan de slag bij de Dienst Infrastructuur (DINFRA) van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties. DINFRA is gespecialiseerd in de bestrijding van criminaliteit die de infrastructuur in ons land (weg, water, spoor en lucht) treft en ondersteunt de regionale eenheden hierin.

Het werk bij DINFRA bestaat uit handhavings- en opsporingstaken op diverse gebieden. De 1300 medewerkers van de Dienst INFRA zetten zich 24/7 in om het gebruik van deze infrastructuur steeds veiliger te maken, én om crimineel misbruik hiervan tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan vormen van mobiel banditisme. Of transportcriminaliteit, waaronder het vervoer van illegale goederen, illegaal transport van afvalstoffen of mensensmokkel. Maar ook terrorisme voorkomen door verdachte acties of dreigingen te signaleren. En niet te vergeten cybercrime. Want digitale criminelen gebruiken de fysieke infrastructuur om zich te verplaatsen; een kans voor de politie om hen te onderscheppen.

Wat word je standplaats?

De Dienst Infrastructuur heeft vier geografische regio's: Zuidwest, Noordoost, Noordwest, en Zuidoost. En vier specialistische afdelingen: Luchtvaart, Flexibel Interventie Team, Opsporing en Executieve Ondersteuning. Gedurende de opleiding bekijken we wat je standplaats na afronding van de opleiding wordt. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met woon-werkafstand. De opleiding vindt plaats op de politieacademie in Apeldoorn. Je leerwerkplek is binnen de geografische afdeling waar jouw woonplaats is gelegen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een maximale reistafstand van ongeveer 60 kilometer enkele rit. 

Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Zodat iedereen in het werkgebied van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.

Wie we zoeken

 • Je bent in het bezit van een volwaardig en geaccrediteerd hbo- of wo-bachelordiploma.
 • Je bent bekend met maatschappelijke en veiligheidsvraagstukken door je studie of werkervaring.
 • Bij de start van de selectieprocedure heb je de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Binnen 9 maanden na de start van je opleiding ben je in het bezit van een rijbewijs B. Heb je nog geen rijbewijs? Dan kun je misschien gebruikmaken van onze tegemoetkoming voor je rijbewijs.

Competenties en eigenschappen

 • Je bent sociaal- en netwerkvaardig, stressbestendig en mentaal en fysiek fit. 
 • Je vormt zelfstandig jouw oordeel en behoudt daarbij een brede blik.
 • Je kijkt verder dan de waan van de dag.
 • Je bent nieuwsgierig en leergierig. Ook ben je kritisch op je eigen handelen.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we in de basisteams politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden, talenkennis en netwerken in sociale gemeenschappen. Zodat iedereen in ons werkgebied zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.

De selectie

Voordat je aan de bachelor kunt beginnen toetsen we in de selectieprocedure de vereiste kwaliteiten en competenties. De selectieprocedure bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online testen (cognitietest)
 • Intakegesprek
 • Sporttest en verificatietoets op de online testen
 • Psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Screening

Wil je meer weten? Lees alles over de selectieprocedure.

Wat verder belangrijk is

Deze opleiding wordt beoordeeld door de overheid als het gaat om de wettelijke erkenning als bacheloropleiding. Dit proces vraagt enige tijd. We verwachten in 2024 deze erkenning te krijgen. We houden je daarvan uiteraard op de hoogte.

Ben je interne kandidaat? Check dan de interne vacatures die ook vanaf 11 juni open staan voor inschrijving.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Robbert Grandia | Recruiter

robbert.grandia@politie.nl

06 - 18 17 95 92