Kom bij de politie Maak er politiewerk van
Naar overzicht politieopleidingen

mbo 4-politieopleiding

Om agent te worden in de eenheid Noord-Holland start in augustus 2021 de Basis Politieopleiding op mbo-4 niveau. Je opleiding begint op de politieacademie, na 1 jaar leer je verder in de praktijk: in een politieteam in de politieregio Noord-Holland. Je doet dan al veel werkervaring op. Na deze opleiding van 2 jaar heb je een erkend politiediploma en direct een baan als agent.

Start opleiding: 16-08-2021
Opleidingstype: voltijds leerwerktraject
Opleidingslocatie: Meerdere opleidingslocaties
Duur opleiding: 2 jaar
Niveau: MBO 4
Werkplek: Noord-Holland

Je had tot en met 17 december 2020 de tijd om je voor deze opleidingsplek in te schrijven. Dit inschrijfmoment gemist? Geen probleem, maak een alert aan zodat je per openstellingsmoment bericht krijgt. Heb je nog vragen? Aarzel niet en bel ons op 088 - 66 22 300 of via WhatsApp: 06 - 10 00 00 90. We helpen je graag!

Jouw werkgebied

In het werkgebied van de Eenheid Noord-Holland werken ruim 3.600 collega's. Het is een uitgestrekt gebied: van Texel tot Nieuw-Vennep en Volendam en daartussen liggen 34 gemeenten. Van kleine plattenlandskernen tot gemeenten met grootstedelijke problematiek, zoals Zaanstad, Alkmaar en Haarlem. Wij hebben een aantal locaties met specifieke veiligheidsproblematiek, zoals Tata Steel en Schiphol en grote evenementen, waaronder internationale publiekstrekkers als Dance Valley, Mysteryland, Sail en de Marinedagen. En we bereiden ons voor op nieuwe uitdagingen, zoals de Formule 1-races op het circuit in Zandvoort. Kortom: een eenheid met grote variatie en dat zie je terug in de veelzijdigheid binnen het werk. 

Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we in de basisteams politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Zodat iedereen in Noord-Holland zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen. 

Wie we zoeken

 • Je hebt een diploma mbo 3, mbo 4, vmbo tl-gl, havo of een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo
 • Bij de start van de opleiding ben je 18 jaar en heb je de Nederlandse Nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn)
 • Je bent sociaal vaardig en stressbestendig, mentaal en fysiek fit.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Door je eigen culturele achtergrond, door waar je bent opgegroeid, door je sociale contacten in gemeenschappen, je talenkennis of werkervaring.

De selectie

Er is een vastgesteld aantal opleidingsplaatsen. Uit alle aanmeldingen selecteren we de best passende kandidaten. In elke selectiestap beoordelen we met welke kandidaten we verder gaan in de procedure.

We beoordelen of je het in je hebt om een goede politieagent te worden en kijken naar je achtergrond, motivatie, beeld van het beroep, ervaring en persoonlijke situatie zoals woon-werkafstand.

De selectieprocedure duurt 4 – 6 maanden en bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online tests (taaltest en cognitieve test)* en vragen over je persoonlijkheid
 • Intakegesprek
 • Psychologisch onderzoek
 • Sporttest, en verificatietest van de online tests
 • Medische keuring
 • Screening

*Het afnemen van de online tests staat gepland vanaf 4 januari 2021.

Wat nog belangrijk is om te weten

 • Je kunt maar voor één opleiding in één regio in procedure genomen worden. Maak een bewuste keuze. Er zijn 40 opleidingsplaatsen beschikbaar voor Eenheid Noord-Holland, verdeeld over de opleidingslocaties in Amsterdam (32) en Drachten (8). Waar je de opleiding volgt, wordt later bepaald. Houd daar wel rekening mee.
 • Zorg dat je voldoet aan de minimale eisen en dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je nu inschrijft. Dat betekent ook dat je fysiek fit bent. Check wat je nodig hebt.
 • Check ook nog eens eens wat het Werken als agent inhoudt. Twijfel je of het politiewerk bij je past en wil je daarover advies?

Recruiter Simone Schoonhoven

 • Met mensen van alle culturen en overtuigingen vormen we één politie. We kunnen en willen gebruik maken van elkaars verschillen en kwaliteiten. Daarom werken we hard aan een open en veilige politiecultuur waarin ieders talent tot bloei komt.