Kom bij de politie Maak er politiewerk van

politieopleiding mbo 4-niveau

Voor politiewerk bij de Landelijke Eenheid start in april, augustus en november 2022 de Basis Politieopleiding op mbo 4-niveau. Samen met jou bekijken we welk startmoment het beste bij je past. Je opleiding begint op de politieacademie, en na 1 jaar leer je verder in de praktijk: in een politieteam van de Landelijke Eenheid. Je doet dan al veel werkervaring op. Na deze opleiding van 2 jaar heb je een erkend politiediploma en direct een baan.

Specificaties vacature

Start opleiding:

15-08-2022

Opleidingstype:

voltijds leerwerktraject

Opleidingslocatie:

Leusden / Den Dolder

Duur opleiding:

2 jaar

Niveau:

MBO 4

Werkplek:

Landelijke Eenheid

Jouw werkgebied

De Landelijke Eenheid van de politie houdt zich bezig met regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Denk aan de bestrijding van criminaliteit maar ook aan persoonsbeveiliging, politiepaarden en luchtsteun met helikopters. Als allround politiemedewerker ga je aan de slag bij de Dienst Infrastructuur  (DINFRA) van de Landelijke Eenheid. DINFRA is gespecialiseerd in de bestrijding van criminaliteit op de Nederlandse infrastructuur (weg, water, spoor en lucht) en ondersteunt de regionale eenheden hierin.

Het werk bij DINFRA bestaat uit handhavings- en opsporingstaken op diverse gebieden. Denk bijvoorbeeld aan vormen van mobiel banditisme, zoals inbraak, zakkenrollerij of babbeltrucs. Of transportcriminaliteit, waaronder het vervoer van illegale goederen, illegaal transport van afvalstoffen of mensensmokkel. Maar ook terrorisme voorkomen door verdachte acties of dreigingen te signaleren. En niet te vergeten cybercrime. Want digitale criminelen gebruiken de fysieke infrastructuur om zich te verplaatsen; een kans voor de politie om hen te onderscheppen.

Als allround politiemedewerker word je ingezet voor diverse handhavingstaken op de weg, het spoor en het water. Om de infrastructuur veilig te houden en misbruik te beperken. Het is een functie waarin je zelfstandig werkt, actief op zoek gaat naar afwijkingen die misbruik kunnen verraden. Daarbij schakel je voortdurend tussen handhaving en opsporing. Samen met collega’s en partners voer je kleine en grote (controle)acties uit om bijvoorbeeld transportcriminaliteit te bestrijden. Je maakt nauwkeurig processen-verbaal op, zodat de crimineel die door jou is gecontroleerd of aangehouden ook de straf krijgt die hij verdient. We verwachten dat je (op termijn) patronen en afwijkingen kunt herkennen en zo ook op tactisch vlak een bijdrage kunt leveren.

De Dienst Infrastructuur heeft vier geografische afdelingen: Zuidwest, Noordoost, Noordwest, en Zuidoost. En vier specialistische afdelingen: Luchtvaart, Flexibel Interventie Team, Opsporing en Executieve Ondersteuning. Gedurende de opleiding bekijken we wat je standplaats na afronding van de opleiding wordt. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met woon-werkafstand.

Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Zodat iedereen in het werkgebied van de Landelijke Eenheid zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.    

Wie we zoeken

 • Je hebt een diploma mbo 3, mbo 4, vmbo tl-gl, havo of een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo (of eventueel een bewijs van een behaalde toelatingstoets).
 • Je bent nog niet in het bezit van een politiediploma.
 • Bij de start van de opleiding ben je 18 jaar en heb je de Nederlandse Nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Je bent sociaal vaardig en stressbestendig, mentaal en fysiek fit.
 • Je hebt ervaring in of affiniteit met transport, logistiek, scheepvaart of milieu.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Door je eigen culturele achtergrond, door waar je bent opgegroeid, door je sociale contacten in gemeenschappen, je talenkennis of werkervaring. 

De selectie

De selectieprocedure bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online testen (taaltest en cognitietest) en vragen over je persoonlijkheid
 • Intakegesprek
 • Sporttest en verificatietoets op de online testen 
 • Psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Screening

Wil je meer weten? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de selectieprocedure. 

Er zijn 24 opleidingsplaatsen beschikbaar voor de Landelijke Eenheid. In de selectieprocedure toetsen we de vereiste kwaliteiten en competenties. Iedereen moet aan dezelfde eisen voldoen. Daarnaast wil de politie ook meer culturele variëteit in de teams. Politiemensen met een migratieachtergrond zijn nog ondervertegenwoordigd. Culturele achtergrond weegt om die reden mee in de selectieprocedure. Van de geschikte kandidaten kiest de politie eerst kandidaten met een migratieachtergrond. Dit doen we na de cognitietoets en taaltoets en soms – bij uitzondering - na de sporttest of het psychologisch onderzoek.

Wat nog belangrijk is om te weten

 • Je kunt maar voor één opleiding in één regio in procedure genomen worden. Maak een bewuste keuze. De opleiding voor de Landelijke Eenheid wordt gegeven in onze opleidingslocatie in Leusden. Houd daar wel rekening mee.
 • Zorg dat je voldoet aan de minimale eisen en dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je nu inschrijft. Dat betekent ook dat je fysiek fit bent. Loop na wat je nodig hebt.
 • Check ook nog eens wat het werken als agent inhoudt. Twijfel je of het politiewerk bij je past en wil je daarover advies? Neem dan contact op met recruiter Naomi Winters (zie onder).

 • Met mensen van alle culturen en overtuigingen vormen we één politie. We kunnen en willen gebruik maken van elkaars verschillen en kwaliteiten. Daarom werken we hard aan een open en veilige politiecultuur waarin ieders talent tot bloei komt.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Naomi Winters-Esveld | Recruiter

naomi.winters@politie.nl

06 - 18 62 66 91