Kom bij de politie Maak er politiewerk van

politieopleiding mbo 4-niveau

Om agent te worden bij de Landelijke Eenheid van de politie start in april 2024 de Basis Politieopleiding op mbo 4-niveau. Je opleiding begint op de politieacademie. Na 1 jaar leer je verder in de praktijk. Je doet dan direct al veel werkervaring op. Heb je de opleiding afgerond dan ga je werken bij de Dienst Infrastructuur in de regio ZuidWest van de Landelijke Eenheid. Na deze opleiding van 2 jaar heb je een erkend politiediploma en direct een baan als agent.

Specificaties vacature

Start opleiding:

22-04-2024

Opleidingstype:

voltijds leerwerktraject

Opleidingslocatie:

Leusden / Den Dolder

Duur opleiding:

2 jaar

Niveau:

MBO 4

Werkplek:

Landelijke Eenheid

Jouw werkgebied

De Landelijke Eenheid van de politie houdt zich bezig met regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. Denk aan de bestrijding van criminaliteit maar ook aan persoonsbeveiliging, politiepaarden en luchtsteun met helikopters. Als allround politiemedewerker ga je aan de slag bij de Dienst Infrastructuur (DINFRA) van de Landelijke Eenheid. DINFRA is gespecialiseerd in de bestrijding van criminaliteit die de infrastructuur in ons land (weg, water, spoor en lucht) treft en ondersteunt de regionale eenheden hierin.

Het werk bij DINFRA bestaat uit handhavings- en opsporingstaken op diverse gebieden. Denk bijvoorbeeld aan vormen van mobiel banditisme. Of transportcriminaliteit, waaronder het vervoer van illegale goederen, illegaal transport van afvalstoffen of mensensmokkel. Maar ook terrorisme voorkomen door verdachte acties of dreigingen te signaleren. En niet te vergeten cybercrime. Want digitale criminelen gebruiken de fysieke infrastructuur om zich te verplaatsen; een kans voor de politie om hen te onderscheppen.

Wat ga je doen?

Als politiemedewerker word je ingezet voor diverse handhavingstaken op de weg, het spoor en het water. Om de infrastructuur veilig te houden en misbruik te beperken. Het is een functie waarin je actief op zoek gaat naar afwijkingen die misbruik kunnen verraden. Daarbij schakel je voortdurend tussen handhaving en opsporing. Samen met collega’s en partners voer je kleine en grote (controle)acties uit om bijvoorbeeld transportcriminaliteit te bestrijden. Je maakt nauwkeurig processen-verbaal op, zodat de crimineel die door jou is gecontroleerd of aangehouden ook de straf krijgt die hij verdient. We verwachten dat je (op termijn) patronen en afwijkingen kunt herkennen en zo ook op tactisch vlak een bijdrage kunt leveren.

Wat wordt je standplaats?

De Dienst Infrastructuur heeft vier geografische regio's: Zuidwest, Noordoost, Noordwest, en Zuidoost. En vier specialistische afdelingen: Luchtvaart, Flexibel Interventie Team, Opsporing en Executieve Ondersteuning. Gedurende de opleiding bekijken we wat je standplaats na afronding van de opleiding wordt. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met woon-werkafstand.

De huidige openstelling is voor de geografische regio ZuidWest.  Je leerwerkplek zal in Waddinxveen zijn. De opleiding zelf volg je in Leusden. Later dit jaar komen er nog openstellingen voor andere geografische regio's. Maak een alert aan als je bericht wilt krijgen zodra de inschrijving daarvoor start.

Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden. Zodat iedereen in het werkgebied van de Landelijke Eenheid zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.    

Wie we zoeken

 • Je hebt een diploma mbo 3, mbo 4, vmbo tl-gl, havo, een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo of een bewijs van een behaalde toelatingstoets.
 • Je bent nog niet in het bezit van een basispolitiediploma**.
 • Bij de start van de opleiding ben je minimaal 18 jaar en heb je de Nederlandse Nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn).
 • Je bent sociaal vaardig, kritisch (ook op eigen handelen), stressbestendig, mentaal en fysiek fit.
 • Je hebt kennis en ervaring in de logistiek/transport (goederen-/personenvervoer via weg, spoor of over water).
 • Als je het leuk vindt om op waterwegen te handhaven en je hebt mogelijk al een groot vaarbewijs kan dit in je voordeel werken. 
 • Je hebt digitale skills. Dat betekent onder andere dat je:
  - goed met computersystemen, smartphones en digitale tools overweg kunt. Als agent op straat is je
    smartphone je mobiele kantoor, maar je werkt ook met de systemen in de politieauto of op het bureau.
  - overweg kunt met social media en weet wat er speelt in de digitale wereld. Je weet ook hoe je contact
    kunt leggen met doelgroepen die veel online zijn.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Door je eigen culturele achtergrond, door waar je bent opgegroeid, door je sociale contacten in gemeenschappen, je talenkennis of werkervaring.

De selectie

Er zijn 8 opleidingsplaatsen beschikbaar voor de geografische afdeling Zuidwest van de Landelijke Eenheid. In de selectieprocedure toetsen we de vereiste kwaliteiten en competenties. De selectieprocedure bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online testen (taaltest en cognitietest) 
 • Intakegesprek
 • Sporttest en verificatietoets op de online testen 
 • Psychologisch onderzoek
 • Medische keuring
 • Interactieve groepssessie Bewust Blauw
 • Screening

Wil je meer weten? Ga dan naar de info over alle selectieonderdelen.

Wat nog belangrijk is om te weten

 • Politiewerk is divers, en kan verleidingen en dilemma's met zich meebrengen waarvan je je bewust moet zijn. Het is daarom verstandig om je alvast te verdiepen in het agentenwerk. Door je in te lezen via de website of in gesprek te gaan met collega's uit het vak tijdens een van de voorlichtingen. Verder maakt het programma Bewust Blauw onderdeel uit van het selectieproces. Tijdens een interactieve sessie in groepsvorm vertellen ervaren collega's over hun werk en gaan we in op de verleidingen en dilemma's die je tegen kunt komen in het politievak en wat dit van jou vraagt ten aanzien van houding en gedrag. 
 • Twijfel je  of het politiewerk bij je past en wil je daarover nu alvast advies? Neem dan contact op met recruiters Robbert Grandia of Bibia van Dorp (zie onder).
 • Zorg dat je voldoet aan de minimale eisen en dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je nu inschrijft. Check wat je nodig hebt. Let op: De sporttest volgt al snel na je intake. Zorg dus dat je fysiek fit bent.
 • Met mensen van alle culturen en overtuigingen vormen we één politie. We kunnen en willen gebruik maken van elkaars verschillen en kwaliteiten. Daarom werken we hard aan een open en veilige politiecultuur waarin ieders talent tot bloei komt.

** Het gaat hier om de volledige basispolitieopleiding PO21 (mbo4-niveau). Voor interne medewerkers en politievrijwilligers gelden speciale afspraken.

Meer weten? 

Neem dan contact op met:

Robbert Grandia | Recruiter | robbert.grandia@politie.nl | 06 - 18 17 95 92

Bibia van Dorp| Recruiter | bibia.van.dorp@politie.nl | 06 - 28 46 49 84