Kom bij de politie Maak er politiewerk van

hbo-bachelor politieopleiding 2,5 jaar

Voor het operationele politiewerk bij de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zijn 6 plaatsen beschikbaar in de hbo-bachelor politieopleiding. Het gaat om de 2,5 jarige leerroute voor zij-instromers die al een bachelordiploma op zak hebben.

Specificaties vacature

Start opleiding:

25-04-2022

Opleidingstype:

voltijds leerwerktraject

Opleidingslocatie:

Apeldoorn

Duur opleiding:

2,5 jaar

Niveau:

HBO

Werkplek:

Landelijke Eenheid

Jouw werkgebied

De politie heeft één operationele eenheid voor regio-overschrijdend en specialistisch politiewerk. De Landelijke Eenheid (LE) verricht zowel zelfstandige als ondersteunende taken, zoals het ondersteunen en coördineren van grootschalige operaties, de aanpak van zware, georganiseerde misdaad en/of terrorisme met een (inter)nationaal karakter. We leveren ook specialistische ondersteuning op het gebied van bijvoorbeeld recherche, forensische opsporing, politiehonden, paarden en helikopters.

Als politieagent op hbo-bachelorniveau ga je aan de slag bij de Dienst Infrastructuur  (DINFRA) van de Landelijke Eenheid. DINFRA maakt Nederland veiliger door de bestrijding van criminaliteit op de infrastructuur. Met deskundigheid op de weg, het water, het spoor én in de lucht. DINFRA is 24/7 aanwezig in de vervoersstromen, signaleert afwijkingen en onderneemt actie daarop. Ook ondersteunt DINFRA de regionale politie-eenheden met kennis en ervaring.

DINFRA draagt bij aan de aanpak van eenheids- en landsgrensoverschrijdende criminaliteit. Denk aan vormen van mobiel banditisme, zoals inbraak, zakkenrollerij of babbeltrucs. Of transportcriminaliteit, waaronder het vervoer van illegale goederen, ladingdiefstal en illegaal transport van afvalstoffen. Maar ook aan het voorkomen van terrorisme door dreigingen te signaleren en (preventief) actie te ondernemen. En vergeet ook cybercrime niet. Digitale criminelen gebruiken de fysieke infrastructuur om zich te verplaatsen; een kans voor de politie om hen te onderscheppen. 

De dienst heeft vier geografische afdelingen: Zuidwest, Noordoost, Noordwest, en Zuidoost. En vier specialistische afdelingen: Luchtvaart, Flexibel Interventie Team, Opsporing en Executieve Ondersteuning. Gedurende de opleiding bekijken we wat je standplaats na afronding van de opleiding wordt. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met woon-werkafstand.

Wie we zoeken

 • Je hebt een geaccrediteerd bachelordiploma. 
 • Je bent bekend met maatschappelijke en veiligheidsvraagstukken door je studie of werkervaring.
 • Je bent sociaal- en netwerkvaardig, stressbestendig en mentaal en fysiek fit. 
 • Je hebt ervaring in of affiniteit met transport, logistiek, scheepvaart of milieu.
 • Je herkent gewoonten en culturele achtergronden van mensen. Om verbinding te maken met iedereen die ons nodig heeft hebben we in de basisteams politiemensen nodig met verschillende culturele achtergronden, talenkennis en netwerken in sociale gemeenschappen. Zodat iedereen in Nederland zich herkent in hun politie en zich vrij voelt de politie te benaderen.
 • Bij de start van de opleiding heb je de Nederlandse nationaliteit (dit mag ook je tweede nationaliteit zijn). Ook is het van belang dat je rijbewijs B in bezit hebt zodat je direct aan de studieonderdelen en vaardigheidstoetsen kunt deelnemen.

De selectie

Er zijn 6 opleidingsplaatsen beschikbaar voor de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid. In de selectieprocedure toetsen we de vereiste kwaliteiten en competenties. Iedereen moet aan dezelfde eisen voldoen. Daarnaast wil de politie ook meer culturele variëteit in de teams. Politiemensen met een migratieachtergrond zijn nog ondervertegenwoordigd. Culturele achtergrond weegt om die reden mee in de selectieprocedure. Van de geschikte kandidaten kiest de politie eerst kandidaten met een migratieachtergrond. Dit doen we na de cognitietoets en taaltoets en soms – bij uitzondering - na de sporttest of het psychologisch onderzoek.

Op basis van de online testresultaten in combinatie met informatie uit het inschrijfformulier (zoals vooropleiding, werkervaring, culturele achtergrond) worden kandidaten geselecteerd voor het intakegesprek.

De selectieprocedure bestaat uit:

 • Check op je inschrijving (minimale eisen)
 • Online cognitieve capaciteitentest en vragen over je persoonlijkheid
 • Intakegesprek
 • Psychologisch onderzoek
 • Sporttest, en verificatietest van de online test
 • Medische keuring
 • Screening

Wat verder belangrijk is

 • De 2,5 jarige bachelor leerroute is intensief en vraagt veel van je. Check of de studie past bij je persoonlijke situatie.
 • Je kunt voor één regio in procedure genomen worden. Maak een bewuste keuze.
 • We lezen graag in je motivatie waarom je bij de politie wilt werken, maar zijn ook benieuwd waarom DINFRA jou aantrekt.
 • Zorg dat je klaar bent voor alle selectieonderdelen als je je inschrijft. Dit betekent ook dat je fysiek fit bent.
 • Check ook nog eens of het operationele politiewerk bij je past. Wil je hierover advies? Neem dan contact op met het Frontoffice Recruitment & Selectie (zie hieronder).

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Frontoffice Recruitment & Selectie

info@kombijdepolitie.nl

088 - 66 22 300