Kom bij de politie Maak er politiewerk van
Naar overzicht politieopleidingen

hbo-masteropleiding recherche (3 jaar) week 17 2021

In dit leerwerktraject word je breed opgeleid op het gebied van rechercheren. De opleiding is opgedeeld in een premaster (1 jaar) en een masterfase (2 jaar). Er zijn 24 opleidingsplaatsen beschikbaar voor de hbo-masteropleiding. De lesperiodes op de opleidingslocatie in Apeldoorn wissel je af met werkperiodes in een politieteam. Je gaat werken in één van de politieregio’s in Midden-Nederland, Noord-Holland, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Oost-Brabant of Limburg. Je werkplek wordt bepaald aan de hand van je woonregio.

Start opleiding: 26-04-2021
Opleidingstype: voltijds leerwerktraject
Opleidingslocatie: Apeldoorn
Duur opleiding: 3 jaar
Niveau: HBO Master
Werkplek: Meerdere regio's

Je had tot en met 15 oktober 2020 de tijd om je voor deze opleidingsplek in te schrijven. Dit inschrijfmoment gemist? Geen probleem, de politie zoekt de komende jaren duizenden nieuwe collega's. Maak een alert aan zodat je per openstellingsmoment bericht krijgt. Twijfel je wat voor jou de juiste keuze is? Aarzel niet en bel ons op 088 - 66 22 300 of via WhatsApp: 06 - 10 00 00 90. We helpen je graag!

 

Met je hbo-masterdiploma (en de mastertitel ‘Master of Criminal Investigation’) ga je aan de slag als recherchekundige.

De opsporing verandert snel en als recherchekundige kun je daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Naast het vergroten van ons actievermogen in het moment (b.v. er is een overval gepleegd en we willen binnen enkelen uren al de 1e sporen kunnen duiden), wordt er ook meer ingezet op het belemmeren en ontwrichten van criminaliteit door te werken met actuele veiligheidsbeelden en samenwerking met andere partijen. Dit kan gaan om bekende partners binnen de veiligheidsketen (gemeentes, OM, FIOD, veiligheidsregio’s) maar ook om meer samenwerken met burgers en bedrijven. Een recherchekundige moet dus in staat zijn deze coalities met in- én externe partners op te zoeken. Opsporingswerk verplaatst zich steeds meer naar de digitale en virtuele wereld. Realiseer je dus goed dat (big) data, open bronnen zoals social media, telecom, dark web, crypto-currency en techniek ook belangrijke aspecten in je dagelijks werk zijn.

Opsporen en belemmeren of ontwrichten van criminele activiteiten is teamwerk. Jouw stem en inbreng is belangrijk, net zoals die van je collega. Als recherchekundige kun je een belangrijke bijdrage leveren in het verbeteren van de teamprestatie door jouw specifieke kwaliteiten in te brengen en door werkmethoden te introduceren die gericht zijn op het vergroten van het effect. Denk hierbij aan vormen van Agile werken en het systematisch evalueren van het werk.

De politie is een lerende organisatie, gericht op continue ontwikkeling van het vak en de medewerkers. Permanente scholing vindt voor een belangrijk deel plaats voor en door medewerkers. Als recherchekundige lever je hier ook een bijdrage aan.

Minimale toelatingseisen

We verwachten het volgende van je:

 • minimaal een hbo bachelor-diploma;
 • minimaal 18 jaar bij start opleiding.

Vaardigheden 

Ook vragen we:

 • aantoonbare affiniteit met datagedreven werken en/of het bevragen van open bronnen en/of apps en nieuwe digitale technieken;
 • aantoonbare ervaring in prestaties leveren in teamverband, gericht op samenwerken en in gelijkwaardigheid;
 • coördinerende kwaliteiten.

Eigenschappen en competenties

In deze hbo-masteropleiding leer je alles wat je nodig hebt om als recherchekundige aan de slag te gaan. Bepaalde eigenschappen moet je wel in je hebben. Check of je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • stressbestendigheid;
 • oordeelsvorming;
 • leervermogen;
 • creativiteit;
 • kwaliteitsgerichtheid;
 • netwerkvaardigheid;
 • overtuigingskracht.

Selectieprocedure

De selectieonderdelen bestaan uit diverse onderdelen, namelijk:

 • Een online bijeenkomst, waar je met meerdere kandidaten voor wordt uitgenodigd. 
 • Online testen. 
 • Online psychologisch onderzoek en rollenspel.
 • Een selectiedag op locatie.
 • Een medische keuring en daarna de screening.

Tip: Bekijk alles wat je moet weten om de hbo-masteropleiding recherche te volgen. Dan weet je zeker of dit de juiste keuze voor je is.

Meer weten? 

Bel of mail met het Frontoffice Recruitment & Selectie (088 - 66 22 300, info@kombijdepolitie.nl) of neem contact op via Whatsapp: 06 - 10 00 00 90.